Åbobaserade Elomatic har stora gröna planer för Nådendal – handlar om en investering på mer än 200 miljoner euro

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Torn på ett industriområde.
Åbobaserade Elomatic har stora planer på att tillverka ammoniak av väte, som har producerats fossilfritt, i samband med det gamla raffinaderiområdet i Nådendal.
Publicerad:

Det globala Åbobaserade konsult- och utvecklingsföretaget Elomatic har stora planer i samband med det gamla raffinaderiområdet i Nådendal.

Patrik Rautaheimo , företagets vd sedan 2016, vill använda väte, som har producerats på ett grönt och fossilfritt sätt, för att tillverka ammoniak, som till exempel kan användas för att framställa gödsel.

Företaget räknar också med att ammoniak inom en nära framtid kommer att bli ett grönt fartygsbränsle.

– Det här kunde vara en möjlighet för industriparken på det gamla raffinaderiområdet. Vi vill vara med och hjälpa våra kunder att göra en grön övergång genom att ersätta fossila råvaror eller fossilt bränsle med fossilfria lösningar.

Carina Holm
man med glasögon, blå kostym och slips vid skylt med texten välmående till Finland på finska
Patrik Rautaheimo. Vd:n för Åbobaserade Elomatic har stora utvecklingsplaner för Nådendal.

Alternativ till Ryssland

Tidigare kom en stor del av ammoniaken som används inom gödselindustrin i Finland från Ryssland.

– I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina behövs alternativ till rysk ammoniak. När kriget började såg det till en början illa ut för gödselindustrin, som blev utan råvara och en gödselkris hotade.

Rautaheimo ser inhemsk gödselproduktion som en fråga om försörjningsberedskap.

– En egen ammoniakanläggning skulle ge mer bestående trygghet för den finländska matproduktionen.

Anläggningen klar om tre år

Hur långt gångna planer har Elomatic då?

– Konceptplanerna är gjorda. Vi har tecknat intentionsavtal med potentiella kunder. Investeringsbeslutet väntas senare i år. Strävan är att anläggningen kunde vara klar om drygt tre år, sommaren 2026. Nu söker vi extern finansiering, säger Rautaheimo.

Industriområdet i Nådendal har mycket som kan utnyttjas.

– Infrastrukturen finns i stor utsträckning sedan tidigare, med till exempel stora elledningar. Tanken är att utnyttja spillvärme. I och med TSE:s kraftverk finns här också kylsystem som bygger på havsvatten.

Också den befintliga hamnen kan användas för att lasta ammoniak.

– Men själva produktionsanläggningen måste byggas från början till slut.

Varför inte bara väte?

Varför satsa på ammoniak och inte bara nöja sig med att producera fossilfritt väte?

Patrik Rautaheimo är övertygad om att Finland ska satsa på att förädla produkter producerade med fossilfri energi i stället för att exportera fossilfri elektricitet.

– Vi ska inte bygga tjocka elkablar ut från Finland. Vi ska använda den el som produceras på ett fossilfritt sätt för att förädla produkter här och sedan sälja dem.

Så lönsamt som möjligt

– Man måste noggrant fundera på vad man gör och var man börjar byta ut fossila bränslen så att det blir så ekonomiskt lönsamt som möjligt. Också statliga stöd borde användas maximalt effektivt, säger han.

Han säger att Finland måste vara med redan från början när det gäller väteindustrin om man vill att den gröna omställningen ska skapa jobb och affärsmöjligheter för Finland.

– Först ut tar marknadsandelar. Därför borde statsstöden riktas så att finländska uppstartföretag inom väteindustrin har en chans att vara med från början.

Finland eller andra?

Han ställer den retoriska frågan om Finland och finländska företag ska bygga ute i världen eller om det är andra som ska göra det.

– Ammoniakprojektet i Nådendal handlar om en anläggning som kostar kanske 250 miljoner euro. I Danmark har man möjlighet att få statsstöd för väteprojekt. Så borde det vara också i Finland om finländska företag ska ha en chans att hänga med.

Annars finns det en risk att det går som med vindkraften, säger han.

– I Danmark har man satsat hårt på vindkraft redan länge, medan Finland släpat efter.

Havsvindkraft, ja tack

Hans önskemål till nästa regering är att dels driva på att utveckla den fossilfria kemiindustrin och bränsleindustrin, dels att sätta igång produktionen av havsvindkraft på allvar.

Att producera väte kräver nämligen mycket energi.

– Det handlar om att på den finska elbörsen köpa grön el som har producerats med vindkraft. Vindkraftskapaciteten kommer att öka betydligt de närmaste åren.

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Stor vit kontorsbyggnad
Elomatics huvudkontor finns vid Östra strandgatan i det så kallade Vita huset i Åbo.

Elomatic

Globalt konsult-, utvecklings- och planeringsföretag med huvudkontor i Åbo.
Har kunder över hela världen inom biotech och läkemedelsindustrin, energi, olja och gas, maskiner, marin- och kustindustrin, processindustrin, som livsmedel, kemiska industrin, papper och pappersmassa, biomassa med mera.
Har verksamhet i bland annat Finland, Polen, Indien, Kina, Nederländerna, Italien, Kanada och Förenade Arabemiraten.
Sysselsätter 1 300 personer.
Hade en omsättning i fjol på 102 miljoner euro.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: