Åbo utvidgar vaccinationsgrupperna – nu får bland annat 16–17-åringar i riskgrupp 1 vaccin
Coronavaccinationerna framskrider väl i Åbo i en nationell jämförelse. Fram till den 1 mars hade 17 561 Åbobor, nästan 10 procent av invånarna, fått den första vaccindosen. Av de över 80 år har mer än 72 procent fått sin första dos.
Vaccinskyddet bland de som har fått första dosen är 9,03 procent. Lite under 2 procent av Åboborna, 3 349 personer, har fått bägge doser.
Snart ska 75–78-åringar börja vaccineras
Just nu vaccineras Åbobor som är äldre än 80 år, och personer i den medicinska riskgruppen 1.
Vaccinationerna av 16–17-åringar i den medicinska riskgruppen 1 har startat, och tider kan bokas via Åbos coronavaccinationsrådgivning (telefonnumret i faktarutan). Till den här gruppen ges vaccinet Comirnaty (Pfizer-Biontechs vaccin), medan 18–69-åringar ges AstraZenecas vaccin.
Ytterligare har nu vaccinationstider för 79-åringarna öppnat. Vaccinationstider kan bokas antingen elektroniskt via Åbos hemsidor eller vaccinationsrådgivningens telefontjänst.
Avsikten är att inom den närmaste framtiden utvidga vaccinationerna till att också omfatta alla Åbobor mellan 75 och 78 år.
Robotteknik för automatisk tidsbokning
Vaccinationsläget förändras varje dag, säger ansvarige smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi. Bokningstider för nya grupper öppnas genast då majoriteten av den tidigare gruppen har vaccinerats.
– Vi öppnar nya tider i bokningssystemet under veckans gång i takt med att vaccin finns tillgängligt. Det lönar sig att aktivt följa med uppgifter om nya tider på våra webbsidor. Vi vill vaccinera så effektivt som möjligt.
En tidsbokningsrobot är också under utveckling, och i planerna ingår ett sms som ska meddela alla Åbobor om en automatiskt bokad vaccinationstid. Mera information ges i takt med att planerna framskrider.
Vaccinets skyddsnivå ännu oklart
Innan vi vet mer om hur effektivt skyddet är som vaccinerna ger – det vill säga innan tillräckliga internationella undersökningsresultat finns tillgängliga – kan vi inte säga något med säkerhet.
Peltoniemi uppmanar därför alla som fått vaccinet att fortsätta som innan: ordentliga avstånd, en god hygien och munskydd.
– Det här gäller även fast både en äldre person och en närstående blivit vaccinerade. Än så länge är det för tidigt att anta något, säger Peltoniemi.
Luftbubbelteknik hjälper minska vaccinsvinnet
Inte en enda vaccindos går till spillo i Åbo Mässcentrum, där vaccinet dagligen räknas väldigt noggrant, säger Peltoniemi. En grundligt planerad transportlogistik bidrar till det här.
Med hjälp av en slags luftbubbla, en teknik utvecklad i Helsingfors, är det möjligt att få flera doser ur en vaccinflaska än anvisningarna uppger.
Därför kan enstaka vaccindoser ibland bli oanvända, men de överflödiga doserna ges till personer som arbetar med coronauppgifter eller ny personal på omsorgshem, förklarar Peltoniemi.
– Vi slänger aldrig en enda vaccindos, utan ger dem till personer som finns på en reservlista. Där ingår vissa arbetstagare inom hälso- och sjukvården, som snabbt går att kalla in till vaccination.