"Åbo Underrättelsers 200 år speglar samhällets historia" – se här senaste avsnittet i ÅU:s videohistorik!

ÅU 200. Inspelning pågår. Riko Eklundh som lotsar tittarna genom ÅU:s 200-åriga historia ställer frågor till Paul Söderholm, med ryggen mot kameran. Han var ÅU:s IT-ansvariga i många år. Maria Rautio-Runeberg från Å Communications håller i trådarna och Simo Ahtee filmar.
Publicerad:

Hans farmors förlovningsannons, den andra av sammanlagt fyra förlovningar i ordningen för henne..., fanns i Åbo Underrättelser år 1914.

Hans farfars farfar gjorde reklam för sina lantbruksredskap från Sverige i Åbo Underrättelser i april 1880.

Tre kors i berget

Och genom att läsa gamla ÅU-tidningar fick skådespelaren Riko Eklundh veta varför det finns tre kors i berget på Sandholm i Åbolands skärgård, där han håller till så mycket det bara går.

– Det var en fruktansvärd historia, som jag hittade i ÅU från juni 1893, om två pojkar från var sin granngård på Sandholm som var ute på vitaskytte, vårjakt med vettar. Den ena vådasköt den andra, som avled av skottet.

Eklundh berättar att den som hade skjutit rodde hem med den döda kamraten till Sandholm. Då den skjutne bars upp från båten droppade det blod och där blodet hade fallit hackade den andra in tre kors i berget.

Ett nytt avsnitt i månaden

Riko Eklundh är den som lotsar tittarna genom ÅU:s videohistorik, där ett filmavsnitt i månaden med paus för sommaren, berättar om olika aspekter av Åbo Underrättelsers 200-åriga historia.

Å Communications
svartvit bild av man med cylinderhatt i gammal gränd
Skådespelaren Riko Eklundh knyter ihop ÅU:s 200-åriga historia i den nya videohistoriken. Det senaste avsnittet handlar om annonser förr och nu.

Under pandemin när samhället stängdes ner spelade han in filmserien "Riko berättar" i huset på Sandholm.

– Jag berättade om gamla föremål som fanns i huset, när jag ärvde det, och också om gamla Åbo Underrättelser från 1910-talet som fanns där.

Flitiga annonsörer

Det blev startskottet också för historikserien. Det finns redan fyra avsnitt i serien om ÅU:s 200 år på åu.fi och det senaste handlar om annonser förr och nu.

– Mina släktingar har annonserat flitigt i ÅU ända från början då mormors farmors far Johan Julin som bland annat grundade Åbo sparbank redan 1822 år 1826 annonserade efter en yngling med någon kännedom av tyska språket. Senare annonserade farfars farbror, medicine kandidaten Carl Eklundh i Åbo Underrättelser om Sköfde vattenkur, som bland annat erbjöd Åboborna tallbarrsbad och hypnotism.

Fascinerad av historia

Eklundh säger att han har en fascination för historia, som lever kvar i nuet.

– Som Åbo Underrättelser och Åbo Svenska Teater, där jag spelar Dracula ännu ett par gånger efter påsk, säger han.

Det handlar om livets ändlighet.

– Vi finns här en stund, men genom till exempel ÅU binds vi ihop med ett längre och större historiskt perspektiv. Tvåhundra år är en lång tid både i finländsk historia och i presshistorien.

En spegel av hela samhällets historia

Han lyfter upp avsnittet om tryckerihistoria, som spelades in på Klosterbackens hantverksmuseum.

– Den tekniska utvecklingen har varit enorm från hantverkets tid med så många människor som jobbade med produktionens olika skeden. ÅU:s historia speglar också hela samhällets historia.

Riko Eklundh ser fram emot kommande historikavsnitt om genusperspektiv genom bland annat Åbo Underrättelsers första kvinnliga chefredaktör Meta Torvalds.

– Det blir extra roligt eftersom jag själv har känt henne. Vi hade intresset för historia gemensamt.

Fantastiskt arkiv med gamla tidningar

Han rekommenderar varmt Nationalbibliotekets digitala arkiv, för den som är intresserad av vad Åbo Underrättelser har skrivit genom tiderna.

När han har bläddrat i arkiven under sitt arbete med videohistoriken, som görs av kommunikationsbyrån Å Communications, som är en del av ÅU Media, har han blivit allt mer övertygad om att ÅU:s styrka är det lokala.

Riko Eklundh säger att Åbo Underrättelser har lyckats bli 200 år eftersom det genom historien alltid har funnits något eller någon som har räddat tidningen och fått den att leva vidare.

– Man har gjort någon förnyelse, slagit ihop något eller valt en ny vinkling. Jag tror att det är det lokala, på svenska, som har varit nyckeln. Åbo Underrättelser har bevakat sådant som läsarna inte har fått någon annan stans, och fortsätter att göra det.

Nationalbibliotekets digitala arkiv finns på https://digi.kansalliskirjasto.fi/ Här finns Åbo Underrättelser i digital form till och med början av 1950-talet.

Nedan kan du titta på avsnitt 4 i ÅU:s videohistorik. Det kan dröja några sekunder innan videon syns.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: