Åbo ska chilla mera
Åbo saknar inte berättelser. Som landets äldsta stad kan Åbo erbjuda en berättelse för alla och envar. Men när man blickar framåt, räcker det inte med en imponerande historia och fascinerande berättelse. Det behövs ett jämnt tempo, smidiga funktioner och också lite tur för att bygga en framgångsrik stad och skriva nya berättelser.
Åbo Underrättelser har följt med och rapporterat om händelserna i staden sedan 1824. Under dessa år har staden genomlevt händelserika perioder. För 100 år sedan fanns tidningens redaktion på adressen Slottsgatan 23. Tidsperioden för 100 år sedan var dramatisk. På grund av krigsåret utkom tidningen inte mellan 28 januari och 16 april år 1918. I dag är utmaningarna helt andra.
År 1918 kostade en prenumeration av tidningen 21 mark per år i Åbo och 24 mark utanför Åbo. För hembärning av tidningen fick man utöver detta betala 25 penni per månad. På den tiden var utmaningen att få ut nyheterna till nästa dags tidning. Nu gäller det också att få ut nyheterna till följande dags tidning och dessutom så snabbt som möjligt att få ut dem på tidningens webbsajt. Den gemensamma faktorn är att redan för 100 år sedan betalade man för att läsa nyheter.
I en stad som Åbo är det viktigt att sätta saker i perspektiv, eftersom det förflutna ofta påverkar framtidsplaneringen, åtminstone undermedvetet. Åbo har gått framåt, men i bland också bakåt. Att skrota spårvagnsnätet, riva flera unika byggnader och skapa ett rykte om sig att ha finländskt rekord i politisk kohandel är exempel på saker man kunde ha gjort annorlunda.
Ännu i dag känner man av att Åbo inte helt lämnat 70-talet och de politiska mekanismer som gällde då Kekkonen var president i landet. Åbo stad känns på något vis lite uppstyltad och som det skulle finnas politik inbyggt i sakfrågor som skulle må bättre av ett mera pragmatiskt sätt att lösa saken. Även stadens åtminstone lite distanserade relation till grannkommunerna vittnar om detta.
Åbo är en stor aktör i Egentliga Finland. Vill man som stor aktör uppnå resultat på lång sikt, lönar det sig att vara snäll med grannarna och tänka på hela landskapets intressen. Det gynnar i längden även Åbo.
Politik är grunden för vårt samhälle, men det betyder inte att allt som en stad sysslar med behöver göras till politiska frågor. Ännu i dag lyser de stora fastighetsplacerarna i vårt land med sin frånvaro i Åbo. Är det här en slump, ett medvetet val eller har tillväxten kommit så snabbt att de inte ännu fått upp ögonen för staden och möjligheterna Åbo erbjuder.
Åbo skulle som helhet må bättre av att chilla mera. Här kunde staden börja genom att föregå med gott exempel. Många städer i Norden och Europa ha lyckats skapa en bild av en avslappnad vardag, där staden växer kraftigt, ekonomin är stark och stadsborna chillar på stan. Här har Åbo gjort framsteg i form av flera lyckade satsningar som Julstaden Åbo, Sagolika Aura å och flera festivaler och evenemang. Dessa begivenheter har skapat positiva vibrationer.
Nu när Åbo lyckats skapa vibrationer, så ska staden jobba för att bli Finlands coolaste stad. Åbo har alla möjligheter att lyckas. Staden växer, ekonomin har flyt och staden har en ny och driftig stadsdirektör som kan förnya stadens profil. Åbo behöver en stark tvåspråkig och internationell profil.
Befolkningstillväxten i Åbo har också inneburit en förändring i andelen svenskspråkiga i Åbo, som under de senaste tio åren har ökat från ca 9 100 personer till ca 10 200 personer. I andel av befolkningen i staden blir det en ökning från 5,2 procent till 5,4 procent.
Anmärkningsvärt är också att andelen andra språk har ökat från 6 procent till 10,6 procent under samma tidsperiod. Det här resulterar i att de finskspråkigas andel av befolkningen minskat från 88,8 procent till 84 procent.
Politiken i Åbo borde också bli mera cool. Det går att driva frågor och egna politiska målsättningar i stadens organ, också genom att ha slipsen lite lösare eller till och med lämna den och partiboken hemma.
Och sist men inte minst. En cool tvåspråkig vardag ger staden en trumf på handen då Åbo bygger en stark internationell profil. Hur många av Stor-Stockholms 2,3 miljoner invånare vet att Åbo är en tvåspråkig stad, där det är häftigt att chilla? Åbos dagliga förbindelser till Stockholm är ypperliga, i framtiden ska flera Stockholmare synas i gatubilden och på caféer i Åbo.
Om ett antal år kan vi få lyssna på nya berättelser om Åbo, den internationella staden som växer och chillar.