Åbo gör upp beredskapsplan för vinterunderhåll – förra vintern var ovanligt utmanande

Annina Suominen
Staden vill undvika kaos i vinterunderhållet genom att göra upp en beredskapsplan. I fjol var vinterförhållandena exceptionellt utmanande.
Publicerad:

Åbo förbereder sig inför den kommande vintern genom att göra upp en beredskapsplan för stadens vinterunderhåll. Planen ska behandlas på stadsmiljönämndens möte kommande tisdag, den 25 oktober.

I beredskapsplanen definieras bland annat vad kriterierna är för att vinterförhållandena ska konstateras vara exceptionella och hurdana åtgärder som i så fall vidtas.

De vägar som prioriteras i vinterunderhållet är kollektivtrafikens, räddningsverkets och lätta trafikens huvudrutter samt vägarna till sjukhus och hälsocentraler, samt till el- och vattennätverkens centrala enheter.

Förra vintern var exceptionell

Förra vintern var exceptionellt utmanande i Åbo med tanke på vinterunderhållet. Under det senaste decenniet har förhållandena inte en gång varit lika utmanande som i fjol, då det kommer till snöplogning och förebyggande av halka.

På femstegsskalan som utvärderar hur utmanande väderförhållandena är låg siffran förra vintern på 3,9, då den i snitt är 2,8.

I resultatet påverkade speciellt antalet dagar då det snöade, snömängden samt antalet dagar då temperaturen växlade mellan plus och minusgrader.

Ny tjänst informerar om flytt av bilar

För att flytten av bilar på grund av snöplogning inte ska komma som en överraskning i vinter kommer staden också att ta i bruk en tjänst där man genom textmeddelande informerar om nödvändiga flyttar dagen innan klockan 15.

Informationen kan beställas enligt postnummer och/eller enligt gatunamn.

Publicerad: