Åbo firade första maj med sol och vår – se bilder från Vårdberget

Carina Holm
studentpicknick på första maj i en park
Vårdberget i Åbo vid lunchtid 1.5.2024.
Publicerad:

En doft av nystekta plättar, "Sjung om studentens lyckliga dar" och otaliga små och stora picknicksällskap, studenthalare eller overaller i alla regnbågens färger och ballonger möter vårfiraren på Vårdberget i Åbo på första maj.

Carina Holm
tre ungdomar i studentoveraller
Roland Berntzen, Martina Löfström och Christoffer Rönnholm, som studerar företagsekonomi vid YH Novia i Åbo, säger att valborgsfirandet börjar med vapprodden på valborgsmässoafton. -Hela dagen är planerad i förväg, men första maj är mer oplanerad och vi får se vad som händer efter picknicken, säger de, medan de fixar med sitt tält.
Carina Holm
Två pojkar mot en sten
Efter att först ha ätit munkar och druckit sån där konstig dricka, aj jo mjöd, heter den, ska Oskar Lindell, 8, och Theodor Mattsson, 9, samla pantburkar och -flaskor på Vårdberget. De tänker gräva i skräpkorgar om det behövs och fråga folk om de kan få deras tomma burkar. För pengarna ska de köpa godis.
Carina Holm
picknick i en park
En del steker plättar, andra har köpt en färdig smörgås i någon butik. Picknickvarianterna på Vårdberget är oändliga.
Carina Holm
studentkör
"Sjung om studentens lyckliga dar".
Carina Holm
park i vårsol med massor av picknicksällskap
Vårstämning på Vårdberget.
Carina Holm
två flickor med skärmmössor och en skylt
Lilja och Enni säljer majblommor. I dag har de sålt minst tio blommor, eller kanske flera, och igår sålde de också ganska många på Vårdberget. Pengarna går till Folkhälsans simskolor.
Carina Holm
studentpicknick i park
"Alltså, vi är där ganska i mitten, ganska nära scenen. Var är du?"
Carina Holm
studerandekillar i solglasögon och vita studentmössor
Vid Merkantila klubbens tält sitter Zacharias Tallqvist, Anton Harismaa och Walter Londen, som alla studerar första året i Åbo och som firar sin första valborgsmässohelg på Vårdberget. De har haft jätteroligt och ger firandet vitsordet tio. Tallqvist var med och arrangerade vapprodden, med åtta båtar plus sponsorer, och säger att stämningen var jättebra med inte bara studerande utan också många andra i publiken vid åstranden. Sedan blev det middag och fest. Om första maj också slutar med fest vet de inte ännu. Picknicken är dagens höjdpunkt.

Artikeln uppdaterad 2.5. kl. 20.27. Martina Löfströms namn är rättat.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: