Åbo fick sin första georgiska restaurang

En person bär två portioner i en restaurang
Nika Nikuradze är från Georgien och har jobbat på georgiska restauranger tidigare. Foto: Emma Strömberg
Publicerad:

Åbo har fått sin första georgiska restaurang Rioni i köpcentret Hansa vid Kristinegatan. Restaurangen öppnade i måndags, men under helgen körde de en testöppning och alla bord blev fullbokade på ett dygn.

Ägarparet Sini Salminen och Nika Nikuradze öppnade förra året en georgisk restaurang i Esbo, men de var snabbt sugna på att utvidga. Det är svårt att få en lokal i Helsingfors centrum och därför vändes blicken mot Åbo.

Nika Nikuradze är från Georgien och har tidigare arbetat som kock i andra georgiska restauranger.

Georgiskt ostbröd

Salminen beskriver georgisk mat som bättre sortens husmanskost med en balanserad smakvärld. Det används chili, örter, valnötter, räknar Salminen upp, men ingen ingrediens tar över och dominerar maten.

Brödet är väldigt viktigt i den georgiska matkulturen. En specialitet är ett bröd med georgisk ost i.

I Georgien beställer man gemensamma rätter och delar på maten när man går på restaurang. Servitriserna på Rioni uppmuntrar restauranggästerna att beställa maten på georgiskt vis.

– I Georgien har man alltid flera rätter på bordet, också på vardagar, berättar Salminen.

ÅU skrev nyligen att det är brist på servitörer i Åboregionen. Salminen hade hört om att det är svårt att få restaurangpersonal i Åbo och blev tipsad av en bekant att skola upp personal i samarbete med TE-byrån.

– TE-byrån ordnade en kurs och vi hade en väldigt bra lärare. För mig är det viktigaste inte att personalen är proffs från början utan att de har hjärtat på rätt plats och är entusiastiska och vill berätta för gästerna om den georgiska matkulturen, säger Salminen.

Längsta vintraditionen i världen

Alla viner är från Georgien, som har en av världens äldsta vintraditioner. Den region som nu är Georgien anses ofta vara vinets ursprungsplats. Här har man hittat över åttatusenåriga arkeologiska fynd från vinproduktion.

Det traditionella sättet att tillverka vin är att låta vinet jäsa i lerkärl, som kallas kvevri, som grävs ner i marken. Tillverkningsmetoden höll på att dö ut, men Unesco ingrep och lade till vintillverkning med kvevri på sin världsarvslista år 2013. Rioni har vin som tillverkats på detta traditionella vis.

Rioni har både lunch och à la carte meny på kvällar och helger. Restaurangen är öppen alla dagar.