Åbo bör se till barns och ungas intressen – oberoende av regeringens ideologi

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regeringens aktuella nedskärningspolitik slår, igen, hårt mot barn- och unga i samhället.

Nedskärningarna som finansministern driver kommer, om de genomförs, bland annat att drabba andra stadiets utbildning och statsunderstöden för föreningar inom ungdomssektorn.

När detta läggs till de tidigare åtstramningarna som riktar sig mot mindre bemedlade, är det klart som korvspad att samhället blir mer tudelat och att illamåendet växer.

Barn och unga är dessutom en speciellt sårbar grupp eftersom de ofta saknar starka intresseorganisationer som för deras talan, samtidigt som många av dem inte ännu har rösträtt.

I en enkät utförd av ungdomsorganisationen Allianssi svarade också 31 procent av de tillfrågade att de utan ungdomsarbete inte skulle ha kontakt med en betydelsefull vuxen.

I längden kommer detta även att betyda att samhället kommer att ha mindre skatteintäkter och att utmaningarna med statsskulden växer. Eftersom dessa argument inte biter på en regering som verkar ha lönesänkningar och avskalandet av välfärden högst på agendan, är det lätt hänt att det som sker accepteras som ett faktum i kommunerna. Alternativen att påverka kan kännas få då den ideologiska ångvälten kör över rationella argument.

Trots att de ekonomiska ramarna i kommuner och städer starkt påverkas av regeringens beslut är det viktigt att komma ihåg att det på lokal nivå finns alternativ att antingen mildra eller förvärra situationen.

I Åbo borde beslutsfattarna binda sig att trygga barns och ungas välmående oberoende av regeringens politik: åtminstone en del av skadorna kan förebyggas genom konkreta åtgärder bara den politiska viljan till detta finns.

Förutom att motsätta sig försämringar i kvaliteten på småbarnspedagogik och utbildning, kan Åbo stad utmärka sig genom att starkt satsa på att garantera möjligheter till hobbyverksamhet för barn- och unga.

Staden kan till exempel stöda föreningar genom att erbjuda ändamålsenliga verksamhetsutrymmen och direkt ekonomiskt stöd för tredje sektorn för att möjliggöra hobbyverksamhet inom konst- och idrott.

Hobbyverksamhet ökar nämligen bevisligen välmående livet igenom, och får inte bli ett privilegium för dem som har lyckan att växa upp i familjer utan stora ekonomiska utmaningar.

Åbomodellen för hobbyverksamhet som ska garantera en avgiftsfri hobby åt barn- och unga bör även genomföras, samtidigt som den utvecklas till en inkörsport till långsiktigt engagemang i föreningsverksamhet. Dessa satsningar är små för skattebetalarna i förhållande till den nytta de ger på längre sikt för individer och samhället som helhet.

Detta kan verka självklart, men den praktiska politiken visar att ideologi och särintressen ofta dominerar då besluten fattas.

Väljarna har dock i kommunalvalet 2025 en möjlighet att visa var Åbo ska stå, oberoende av den politik som den aktuella regeringen driver.

Johan Ekman Åbo

Publicerad: