ÅA samlar in berättelser från Åboattacken
Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi efterlyser upplevelser kring knivattacken i Åbo den 18 augusti. Initiativet kom från professorn i etnologi, Fredrik Nilsson, som tyckte att det borde göras en insamling kring händelsen.
Det är ett samarbete med ämnet etnologi vid Åbo Universitet.
Bettina Westerholm, som jobbar på arkivet Cultura, berättar att det är en unik frågelista. Det är första gången som kulturvetenskapliga arkivet samlar in folks berättelser från en så aktuell händelse.
- Tanken är att samla in berättelser medan de är i färskt minnet. Också folk som inte var på plats vid Salutorget eller Trätorget kan skriva och berätta hur och var de fick veta om attacken och hur det kändes, säger Westerholm.
Temat, ett våldsdåd, hör också till ovanligheterna på arkivet där frågelistorna ofta handlar om trevligare ämnen.
Frågelistan är inte heller kopplad till någon pågående forskning, vilket oftast är fallet när kulturarkivet samlar in folks berättelser.
Nilsson förklarar att syftet med frågelistan är dubbelt. Med tanke på andra liknande händelser i Europa, är det viktigt att samla in folks berättelser så att forskare i framtiden kan använda sig av dem. Men frågelistan fyller också ett behov som folk har att skriva av sig.
– Frågelistan är också viktig för att folk har ett behov av att berätta och skapa ordning, säger Nilsson.
Det finns uppenbarligen ett stort behov av det. Efter att den elektroniska frågelistan öppnades på måndag morgon började svaren genast rassla in. Under en arbetsdag hade över hundra personer svarat och skrivit om sina upplevelser kring attacken.
Det är väldigt mycket för arkivet som ibland får 10, 50 eller 100 svar på frågelistor. I topp finns frågelistan om muminmuggar som fick över 500 svar. (Läs ÅU:s artikel om pro gradu-avhandlingen om muminmuggar här).
Efter att frågelistan stängs kommer det att göras en sammanfattning av de insamlade berättelserna.
– Vi får också vara beredda på att få väldigt olika svar. Alla kanske inte bara handlar om egna upplevelser, utan det kan också finna ideologiskt laddade svar, säger Nilsson.
– Men det är också en temperaturmätare som framtida forskare kan titta på.
Den elektroniska frågelistan är öppen till den första november, med eventuell förlängning. Man kan också printa ut frågeformuläret och svara på det och skicka in svaret per post eller e-post. Fysiska svarsblanketter tas emot också efter att den elektroniska frågelistan stängts.
Alla svar är anonyma.
Fredagen den 18 augusti knivhögg Abderrahman Bouanane tio personer på Salutorget och vid Trätorget i Åbo centrum. Två personer dog och åtta skadades.
Läs alla artiklar om knivattacken här.
Artikeln uppdaterades klockan 12.32 med kommentarer av professor Fredrik Nilsson.