ÅA-rektor kan stå inför en flytt – igen

Arkiv/Anja Kuusisto
man i kavaj står lutad mot kakelugn
Rektor Mikael Lindfelt.
Publicerad:

För en månad sedan sa ÅA-styrelsen nej till planerna på att avstå från huvudbyggnaden vid Domkyrkotorget. Det betyder att ÅA-ledningen nu tittar på hur huvudbyggnaden ska användas i fortsättningen. Hösten 2019 flyttade rektoratet – som traditionellt suttit i huvudbyggnaden – till Humanisticum. – Ett alternativ är att rektoratet flyttar tillbaka, ja, men det är förstås möjligt att andra alternativ hittas. Vi har en arkitekt som tittar på användningsmöjligheter. Huvudbyggnaden är ju rätt labyrintisk, säger Heidi Backman, direktör för universitetsservice på Åbo Akademi.

Arkiv
Heidi Backman.

Lämnar Domvillan och ASA-huset

Då ÅA-styrelsen diskuterade fastighetsplanen den 1 april kommenterade man däremot inte Domvillans framtida öde. Enligt fastighetsplanen ska akademin avstå den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden vid Gezeliusgatan.

Arkiv/Anja Kuusisto
Domvillan vid Åbo Akademi.

– Men vi ska komma ihåg att fastighetsplanen bara är en plan ännu, inga beslut är fattade, säger Heidi Backman. ÅA-styrelsen möts nästa gång den 17 juni. Tills dess arbetar akademins operativa ledning med att bereda ett beslutsförslag.

Också vad gäller ASA-huset fortsätter planeringen i enlighet med visionen att akademin lämnar byggnaden inom några år.

Arkiv
ASA-huset.

I ASA verkar studenter och personal vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi. Fastigheten renoverades grundligt av ÅA-stiftelsen åren 2008-2009. De som verkar i ASA-huset ska sannolikt flytta till nybygget Stjärnan, som ska resa sig där Gadolinia nu står. – Styrelsen uttryckte en vilja att akademin ska utnyttja de nya lokalerna i Stjärnan. Då måste vi avstå från något annat, av ekonomiska skäl, säger Heidi Backman, men framförallt är drivkraften att hitta mer ändamålsenliga utrymmen. Hon påminner om att ett syfte med fastighetsplanen också är att koncentrera akademins verksamhet bättre än idag.

En väsentlig bit i akademins fastighetspussel utgörs av Biocitys framtid. Hyresavtalet på Artillerigatan går ut år 2026.

Lösning för Biocity i vår

I Biocity samarbetar ÅA:s biovetenskaper intensivt med TY och därför måste en lösning i lokalfrågan göras gemensamt. – Det är en akut fråga som vi just nu för diskussioner om med TY. En lösning måste hittas denna vår, säger Backman.

Arkiv
Biocity.

Inkluderande workshopar

På tisdag inleder akademin arbetet för att inkludera studenter och personal i planeringen kring den framtida fastighetsanvändningen. Då startar tre workshopar under ledning av arkitekt Ann-Charlott Hästö. Det inkluderande arbetet fortsätter också efter sommaren. Då tar akademin dessutom hjälp av företaget Workspace, som har specialiserat sig på inkluderande planering. Men om styrelsen fattar beslut om fastighetsplanen den 17 juni, vad kan personalen och studenterna då påverka efter sommaren? – Naturligtvis behövs inkluderande planering också efter det. Då handlar det om hur man på bästa sätt utnyttjar de nya lokalerna, men också de gamla.