ÅA inför könsneutrala toaletter

unisex-wc, arken, augusti 2017
Publicerad:

Åbo Akademi slopar dam- och herrtoaletterna och går inför att göra alla enskilda toaletter till unisextoaletter. Toaletter med bås kommer även i fortsättningen vara separata för kvinnor och män.

Det säger professor Christina Nygren-Landgärds som är vicerektor och ordförande för jämställdhetskommittén vid ÅA.

– Vi tyckte att det var onödigt att ha två enskilda toaletter bredvid varandra, där en är avsedd för män och en för kvinnor. Men på toaletter med många bås kan det kännas obekvämt med könsneutrala toaletter, så därför rekommenderade vi inte att de skulle vara könsneutrala, säger Nygren-Landgärds.

Samtidigt som jämställdhetskommittén diskuterade ärendet om könsneutrala toaletter funderade Pekka Santtila i samma banor. Santtila är dekanus för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.

– I Arken var det enkelt att förverkliga eftersom det är ett modernt hus utan pissoarer. Det var egentligen bara att lägga nya klistermärken så kan toaletterna användas av vem som helst, säger Santtila.

I nuläget pryds toaletterna i Arkens aula av både en byxklädd och en kjolklädd person, något som kan tolkas som de klassiska symbolerna för kvinnor respektive män.

Några har ifrågasatt om symbolerna faktiskt synliggör de personer som inte identifierar sig direkt som en man eller som en kvinna eller om de tvärtom stöder en dualistisk könsuppfattning.

– Jag tror ändå att man kan tolka symbolerna hur man vill. Man vet inte vilken könsidentitet en figur i kjol verkligen har. Men det här är en efterhandskonstruktion, säger Santtila.

I praktiken handlar det om att den kjolklädda och den byxklädda figuren redan fanns i ÅA:s grafiska profil och då var det lättast att bara lägga upp ett till klistermärke.

– Det allra viktigaste är att alla toaletter på Arken är könsneutrala. Det kostade väldigt lite att fixa det så att ingen behöver känna sig utesluten från arbets- eller studiegemenskapen, säger Santtila.

Han säger att det också finns praktiska fördelar med könsneutrala toaletter

– Det brukar vara längre köer till damtoaletterna, men nu kan man utnyttja resurserna effektivare och köerna kommer förhoppningsvis att minska.

Nygren-Landgärds tillägger att unisextoaletter är moderna.

– Det är så här man har det nu. Unisextoaletter ligger i tiden, säger hon.

Andrea Södergård

Publicerad: