4 tips för att börja med frisbeegolf – levererade av finska rekordhållaren i längdkast
Det ska vara roligt att spela frisbeegolf, säger S:t Karinsbon Juho Rantalaiho.
Rantalaiho kan sporten. Han är vd för frisbeegolfföretaget Spin 18. Han har FM-medaljer på meritlistan och har fortfarande finskt rekord i längdkast med 209 meter, kastat i USA år 2010.
– Det beror mest på att det inte ordnats tävlingar i längdkast på länge. I dag kastar juniorerna längre än så! påstår han ödmjukt.
Juho Rantalaiho designar också banor. Vi träffas på en av dem, Norssis frisbeegolfbana vid skolan Turun normaalikoulu i Kråkkärret i Åbo.
Jag ber honom ge några grundtips för den som vill pröva på frisbeegolf.
Det finns tre grundtyper av frisbeear: putter för närspel, midrange för mellanlånga kast samt driver för långa kast.
– För en nybörjare rekommenderar jag att börja med bara en putter eller en midrange. De flyger rakare, och en nybörjare kommer troligen att kasta längre med dem än med en driver.
Problemet är att drivern flyger i en S-formad bana, med en stark krökning på slutet. Kastar man ett kort nybörjarkast med en driver så kommer kastet bara att göra den sista, kraftiga böjen, förklarar Rantalaiho.
Är det någon skillnad om man köper en putter eller en midrange som sin första frisbee?
– Jag kastar upp till 90 meter med en putter och 10–20 meter längre med en midrange. Men för en nybörjare är det ingen större skillnad mellan dem.
Är varuhusens nybörjarset med tre frisbeear något som du rekommenderar?
– Om ett set kostar mindre än 10 euro är frisbeearna troligen av hård plast och spricker lätt. Kostar de över 10 euro har de normalt mera massa och är hållbarare, ger Rantalaiho som riktlinje.
Men ett 40-eurosset ger inte längre kast än ett 20-eurosset. Skillnaden finns i hållbarheten och bibehållen flygförmåga, eftersom frisbeearna slits.
Som nybörjare kan man gärna satsa på en enskild frisbee för tiolappen. Den är bättre än frisbeearna i ett billigset, säger Rantalaiho.
– Många säger att banan i Laustis är den bästa i Åbo. Jo, för dem som tävlar. Första hålet är 130 meter långt i uppförsbacke. En som tävlar klarar den sträckan med ett kast, men för en nybörjare tar det kanske åtta kast. Då är det inte så roligt, säger Rantalaiho.
9-hålsbanan i Kråkkärret, vars vackra klippor vi står på, är mycket bättre för novisen. Här är hålen 30–47 meter långa. Även banorna i Pansio och i Idrottsparken är nybörjarvänliga, med hål som oftast är 40–70 meter långa.
Rantalaiho har förresten designat alla dessa banor. Den i Laustis tillsammans med Tommi Avola och de övriga banorna ensam. Totalt har Rantalaiho designat cirka hundra banor i landet.
3) Kasttekniken
De två huvudtyperna av kast är forehand och backhand. Backhand är det vanligaste kastet, säkert bekant för alla som kastat en frisbee, där kastarmen korsar kroppen. Vi ser på tekniken för det kastet.
Rantalaiho föreslår ett grepp där lill- och pekfingrets ”fingeravtryck” – inte fingertoppar! – vilar mot frisbeens inre kant. Ring- och långfingret vilar en bit in på den flata undersidan medan tummen vilar på ovansidan.
Men det finns antagligen lika många grepp som det finns kastare, säger han. Ett annat grepp är ”power grip”, där fingeravtrycken på alla fyra fingrar vilar mot frisbeens inre kant. Man kan pröva sig fram.
Sedan till själva kastet.
– Ska du putta nära korgen funkar ett vanligt kast, som då du kastar en frisbee till en kompis på stranden och håller frisbeen framför dig. Men för längre kast ska du stå med sidan mot målet och börja kaströrelsen långt bakom kroppen. Med rak handled kastar du frisbeen med en dragrörelse.
Under kastet flyttas tyngden från det bakre till det främre benet.
– Beroende på hur långt du ska kasta kan du variera hur långt bakom kroppen, eller vid sidan av den, som du håller frisbeen i början av kastet, tipsar Rantalaiho.
4) Tänk på säkerheten
Frisbeegolfbanorna finns normalt i allmänna parker där det rör sig utomstående.
Innan man kastar iväg sin frisbee måste man kolla så att det inte finns någon person som kan träffas av den, påpekar Rantalaiho.
– Som nybörjare ska man dessutom räkna med att frisbeen inte flyger dit man tänkt sig.
Dags att testa!
Nu är det bara att bege sig ut på banan. Spelet är oftast gratis.
På sidan frisbeegolfradat.fi finns landets banor samlade (på finska).
På sidan www.discgolfpark.com/sv hittar man Disc Golf Parks alla banor, som hör till Spin 18 Oy som Juho Rantalaiho alltså är chef för. Bolaget tillverkar även frisbeear med namnet Discmania.
Och spelar du i Åbo eller Åboland gör du det med stor sannolikhet på en bana designad av Juho Rantalaiho.