2,5 miljoner euro för mobbningsforskning – Åbobon Christina Salmivalli ska leda nytt forskningsprojekt

Christina Salmivalli. Foto Turun yliopisto/Hanna Oksanen
Kvinna som sitter vid ett bord.
Christina Salmivalli. Foto Turun yliopisto/Hanna Oksanen
Publicerad:

Professor Christina Salmivalli har beviljats 2,5 miljoner euro av Europeiska forskningsrådet ERC.

Finansieringen ERC Advanced Grant är det största personliga forskningsbidraget i Europa och ett mycket eftertraktat bidrag.

Den femåriga finansieringen beviljas bara en mycket meriterad forskare.

-- Nog känns det ju alldeles fantastiskt. Den här finansieringen är unik och det är ett erkännande att få finansieringen, säger Salmivalli.

Det är professor Salmivalli som står bakom det både nationellt och internationellt kända  verksamhetsprogrammet KiVa skola.

Programmet har visat sig vara ett av de effektivaste programmen för att motverka mobbning och i Finland har programmet tagits i bruk o över 900 skolor.

-- Hittills har vi fokuserat på fall där mobbningen minskat. Men fortfarande finns det många barn som mobbar och som blir mobbade, oberoende av att någon ingriper. Jag vill nu fokusera på de här svårare fallen och undersöka vad vi kan lära oss av dem, berättar Salmivalli.

För att ta reda på varför interventioner inte alltid har någon effekt och för att försöka förklara vilka faktorer som spelar in i svåra mobbningsfall ska det nya forskningsprojektet omfatta längre undersökningar, experiment och molekylgenetik.

Meningen är att man genom att undersöka orsakerna ska kunna skapa nya verksamhetsmodeller för hur man kan ingripa i olika slag av utmanande mobbningsfall.

Åbo universitet och Salmivalli hoppas komma igång med forskningen redan i höst men huruvida coronakrisen sätter käppar i hjulet återstår att se.

-- Vi skulle redan i vår vilja komma i kontakt med skolor som är intresserade av att delta i forskningsprojektet, men jag vet inte hur skolorna nu förhåller sig till att ta ställning till ett dylikt projekt. De har ju mycket annat att tänka på just nu, säger Salmivalli.

De första resultaten väntas om ett par år.

Salmivalli har fungerat som professor vid Åbo universitet sedan 2004. Hon tilldelades undervisnings- och kulturministeriets vetenskapspris år 2017.

Publicerad: