Reportage
20-årsjubilerande TrrTrrTrr: "Partyband" är inte alls ett skällsord
Kayfabe. Det är en term som egentligen hör hemma inom den amerikanska showbrottningen, det som kallas för "wrestling". Där betyder ordet ungefär något i stil med att upprätthålla ett sken av att händelser och rollfigurer är verkliga, trots att de inte är det.
Termen passar i själva verket in rätt bra också då man närmar sig det 20-årsjubilerande partybandet TrrTrrTrr från Pargas. De fem musikerna i bandet går alla under alter egon som till exempel "Freddie Trr Michaels" och "Alex Trr Nikolai Sinebryfuckoff". Där bakom döljer sig ändå duktiga musiker, äkta makar och pappor, banktjänstemän, skiftarbetare och IT-proffs. Med mera.
Pargasexport i det dolda
I Pargas känner "alla" dem, men deras alter egon har under årens lopp också hunnit bli bekanta för otaliga festsugna runtom i Finland och på Sverigebåtarna. Som cover- och partyband har TrrTrrTrr utan tvekan gjort en enorm karriär och frågan är om de inte hör till de mest kända banden från orten?
Då ska vi se vad vi på ÅU skrivit om killarna under årens lopp!
En sökning i arkivet ger ungefär 30 träffar, men allt handlar om olika konserter som de uppträtt på och vanligtvis nämns bandet i ordalag som "Bandet spelar 80-talsmusik i rockig och egen tappning, kryddat av en grann scenshow". Det verkar som att ÅU aldrig någonsin bemödat sig att faktiskt intervjua bandet. Förutom då coronan slog till. Den saken ska nu rättas till.
"Where the magic happens"
ÅU:s reporter tågar in i en obskyr plåthall någonstans i Pargas och söker sig i riktning mot rösterna som hörs någonstans längre fram. Uppe på andra våningen hittar jag rätt, en replokal som enligt bandet precis städats mer än grundligt då utomstående ska komma på besök.
– Du ser ju där borta, två stora säckar med tomflaskor och burkar har röjts undan från golvet, skrattar sångaren och keyboardspelaren Fredde Fagerlund – alias Freddie Trr Michaels.
Proffs ut i fingespetsarna
Men skenet bedrar egentligen. De här killarna vet vad de sysslar med och har i princip bandet som sitt andra yrke, de har gjort sig ett namn i kretsarna och behöver inte längre spela på de mest obskyra av ställen. Nog för att de har hunnit också med det under 20 år.
Det hela fick sin början den 15 mars på Kåren i Åbo, då bandet i sin dåvarande uppsättning tågade in på scenen iklädda flytvästar, torrdräkter och blinkande hattar. Tjugo år senare konstaterar de själva att TrrTrrTrr i själva verket nu är bättre än någonsin tidigare. Glöden sitter fortfarande i, och fokus är mera på musiken än på allt annat som fanns med i bilden i yngre år.
Trodde ni någonsin då ni började att ni fortfarande håller på 20 år senare?
– Nä, absolut inte. Jag minns att vi då i början snackade om att den här grejen knappast håller i sig så rysligt länge. Vi hade bra flyt i början då 1980-talet var populärt, men sedan dess har 80-talet hunnit vara både inne och ute, säger trummisen Mats Ranta-aho som varit med från början.
– Det började nog helt som ett skämt, så är det, medger Fagerlund.
Hur är det, ser ni termen "partyband" som ett skällsord?
– På inget vis. Det berättar ju precis vad vi handlar om, det vill säga om att ha roligt. I musikerkretsar ser man kanske litet ner på coverband, men för vår del finns det alltid en egen, kreativ tanke bakom alla låtar, säger af Heurlin.
– Och vi går nog mer all-in än många andra inom genren, säger Ranta-aho.
"Fråga inte om det"
Kollar man in bandmedlemmarnas info på deras webbplats står det på sista raden att man inte ska fråga dem om bandets namn. Jag trotsar ändå den uppmaningen och kör på, med risk för att intervjun ska bli väldigt kort.
– Ja, alltså det är nog ingen desto mer intelligens som ligger bakom, skrattar Fagerlund.
– Det var Gusse (tidigare medlemmen Gustaf af Heurlin, red.anm.) som innan en spelning kom på det då det skulle göras affischer och vi behövde ett namn. Men det har visat sig vara ett riktigt bra namn faktiskt, folk kommer ihåg det och det sticker ut. Ibland har vi fått frågan om vi för en enda kväll skulle kunna byta namn, men då har vi alltid sagt nej, säger sångaren och gitarristen Wilhelm af Heurlin.
Jag klarar mig helskinnad. Vi tar nästa riskabla fråga: Vem är det som syr och fixar era scenkläder?
– Det mesta beställer vi in, pysslar en del och modifierar. Det är nog ingen som syr, men alla fixar sitt eget, säger af Heurlin.
– Det är väl upp till var och en hur man vill se ut, bara det är tajt, fyller Ranta-aho i.
Jubilerar på hemmaplan
På Parfest-spelningen om en vecka blir det både nytt och en hel del gamla klassiker som publiken är vana vid att få höra. Eget material i sig har bandet inte, utan man har uttryckligen gjort en karriär av att omarbeta kända låtar från 1980- och senare också 1990-talet enligt TrrTrrTrr-stuket.
– Vi har helt enkelt blivit tvungna att ta med 90-talet i och med spelningar på nattklubbar och andra ställen. De som går där vet inte nödvändigtvis vem Taylor Dayne är, skrattar af Heurlin.
Att få spela på hemmaplan i Pargas, dessutom på en stor scen med allt vad det innebär, är nåt som bandet ser fram emot.
– Parfest blir samtidigt vår riktiga jubileumsspelning och det kommer helt säkert att bli både en och annan överraskning under kvällens lopp, lovar killarna.
Coronan gav tid att finslipa
Under coronatiden har bandet satsat på att repa och fila på nya låtar. Arbetsetiken och -moralen är det inget fel på. – Eftersom vi aldrig spelar en coverlåt rakt av, utan alltid arbetar om den enligt vår egen stil, är det faktiskt inget som sker i en handvändning. Det ligger mycket jobb bakom, vilket alla kanske inte alltid inser, påminner Ranta-aho.
Bandet ses också ofta på Apollo i Åbo och Apollo Live Club i Helsingfors samt ombord på Sverigebåtarna. I år har det blivit tio spelningar så här långt och några fler återstår under hösten. Kollar man igenom listan på spelningar (inklusive privata spelningar) på webbplatsen, kommer man upp till över 550.
Var ser ni er om 20 år, står ni fortfarande på scenen då?
– Vem vet, våra planer är väl lika stora som alltid förr. Vi kör bara på så länge det känns kul. Det är en förutsättning, säger killarna.