18-årig Kattanstuderande populär i församlingsvalet i svenska Åbo

Publicerad:

Inom Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet landade valdeltagandet i församlingsvalet på 10,4 procent. Sammanlagt röstade 12 644 personer.

Församlingsvalet ordnades på söndagen. I valet utsågs förtroendepersoner till Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkofullmäktige, samt till församlingsråden.

I Åbo svenska församling som ingår i samfälligheten röstade 12,5 procent av alla 7 708 röstberättigade, vilket är samma resultat som 2018.

Mia Bäck, kyrkoherde vid församlingen, är nöjd med resultatet.

– Valdeltagandet har sjunkit både i Åbo och nationellt så vi är jätteglada att det inom vår församling har hållits på samma nivå. Men såklart önskar vi att det skulle vara ännu högre.

Bäck berättar att församlingens förtroendevalda jobbat flitigt med att rekrytera kandidater och listan var därmed längre än i förra valet.

– Vi hade otroligt duktiga och erfarna kandidater.

Renovering av domkyrkan aktuell fråga

Enligt Bäck var Åbo domkyrkas kommande totalrenovering en fråga som engagerade i årets val.

– Totalrenoveringar görs vart femtionde år, så det är ingen liten sak. Det är under den kommande mandatperioden som beslut gällande renoveringen kommer att fattas.

Utöver domkyrkans renovering säger Bäck att till exempel S:t Karinsborna är ivriga att påverka hurdan församlingsverksamhet som ordnas i staden och därmed röstar aktivt.

Ungdomarna röstade flitigt i svenska Åbo

Något som speciellt gläder Bäck är att så många unga i Åbo svenska församling röstade i valet.

– Hela 25 procent av 16-17 åringarna röstade, vilket är mångdubbelt fler än nationellt. Det säger något om församlingens ungdomsarbete. Dessutom hade vi flera unga kandidater.

Nationellt såg valdeltagandet på måndagen ut att bli sammanlagt 12,7 procent, men bland 16-17 åringar endast 6,8 procent.

En av röstmagneterna var församlingens yngsta kandidat, 18-åriga Filip Schauman.

Schauman samlade in tredje mest röster och blev invald både i församlingsrådet och kyrkofullmäktige. Åbo svenska församling har fyra platser i fullmäktige och de övriga invalda är Siv Sandberg, Ulla Achrén och Petra Lindblad.

Privat
Filip Schauman är abiturient på Katedralskolan. I framtiden vill han studera kyrkomusik vid Sibeliusakademin eller samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi.

– Jag hade aldrig kunnat vänta så många röster, det känns jättefint, kommenterar Schauman sitt valresultat.

Han berättar att han alltid varit föreningsaktiv och intresserad av att påverka. Avgörande för beslutet att ställa upp var ändå att han blev tillfrågad.

Schauman vill jobba för en öppen och välkomnande församling som betonar jämställdhet.

– Det ska vara en trygg gemenskap dit det är en låg tröskel att komma med.

Schauman lyfter också fram att många ungdomar idag mår dåligt och att församlingen kan vara en viktig aktör i att motverka det här.

Viktigt att ungas röst hörs

Att ungas röst hörs är viktigt på alla nivåer i samhället, anser Schauman.

– I kyrkan är det speciellt viktigt. Kyrkan blir ibland efter i utvecklingen då samhället förändras, men det här kan ändra om fler unga är med och påverkar.

Schauman är glad att så många unga i församlingen röstade. Han tror att det beror på att det fanns flera unga kandidater och att tröskeln att rösta var låg då det till exempel fanns ett röstningsställe på Katedralskolan.

Församlingsrådet 2023-2026, Åbo svenska församling:

Siv Sandberg, universitetslärare, forskare (120 röster)

Ulla Achrén, ekonomie magister (110)

Filip Schauman, gymnasieelev (84)

Mia Henriksson, kommunikatör (62)

Måns Enqvist, polisinspektör (56)

Lars Knuts (Lars-Runar), filosofie licentiat (54)

Petra Lindblad, studentombud (51)

Hedvig Långbacka, filosofie magister, redaktör (44)

Monica Björkman (Susanne), agrolog, färjförare (41)

Eivor Wennerström (Lillemor), ergoterapeut, pensionär (40)

Maria Olin, informatör (39)

Johanna Quiroz-Schauman, koordinator (32)

Uppdaterad klockan 21:02, ändrat Monica Björkman till Susanne Björkman.

Publicerad: