16-åring från Västanfjärd är bäst

Under två år har Emil Sundvik förbättrat sitt spel avsevärt. Foto: Fredrik Bergholm
Publicerad:

– Det gäller att varje gång försöka slå sina egna rekord, och att koncentrera sig. Det är psykiskt rätt krävande. Och förstås fysiskt också för man går kanske 10 km per runda.

Det säger Emil Sundvik från Västanfjärd, i går utsedd till årets golfjunior på Kimitoön. Han är 16 år och går nu första året på kocklinjen i yrkesskolan i Karis, men bor på internat i Ekenäs 2 km från EKE Golfs golfbana.

– Där är jag tre-fyra gånger per vecka, på måndagarna med en tränare. Det gäller att spela så mycket som möjligt, säger Sundvik.

Han har siktet inställt på mycket golf de kommande åren, helst i landslaget bara han blir lite äldre. Men då måste hans handicap sjunka under 20, nu är det 20,2.

Närspel och puttning är hans starka sidor inom golfen.

Har du någon förebild?

– Kanske närmast USA:s Jordan Spieth.

Emil Sundvik har spelat golf aktivt i två år men började redan för sju år sedan med sporten, mycket beroende på att hans föräldrahem finns rätt nära Bjärkas golfbana i Västanfjärd.

Han utsågs till årets golfjunior på ön av Kimitoöns golfare, en förening som verkligen satsar på juniorer.

– I sex år har vi bjudit in alla öns elever i åk 5, stått för både resor och undervisning. Ibland ger det oss nya medlemmar. Hur det sedan går beror på om föräldrarna har tid att skjutsa barnen till träning och tävlingar, säger föreningens vice ordförande Niilo Lundell.

Under sommaren fick föreningen många nya medlemmar, medlemsantalet nu är cirka hundra.

– Golfen är den idrottsgren som ökar mest i Finland. Tyvärr tror många fortfarande att det är en väldigt dyr sport. För ett par hundra euro får du ett set som du klarar dig länge med. Och nybörjare, både unga och gamla, får komma gratis ut på banan och pröva på tillsammans med oss äldre, vi har ett faddersystem inom vår förening, säger Lundell.

Och tillägger, att golf kan man spela tills man fyller hundra, eller kanske längre ändå.

Ungefär 6 000 golfrundor har den här säsongen spelats på Bjärkas mot 7 000 i fjol. Men antalet övernattande i golfhotellet var nästan exakt lika. Och en hel del golfrundor hinner spelas ännu.

– Vi stänger först då det blir så kallt att gräsrötterna fryser. Då tar gräset stryk om många rör sig ute på banorna. Gräsets skick är A och O för oss, säger Bjärkasföretagaren Fredrik Bergholm.

Under sina 11 år i branschen minns han inte en så kall sommar som i år.

– Det påverkade antalet besökare. Många spontanbesök föll bort då det var svårt att veta vilket väder vi skulle få. Många trodde att det regnade också här eftersom det regnade så mycket på andra håll.

Men Kimitoön hade en torr sommar.

– Vi fick vattna tre gånger mer än normalt. Under tre veckor var vi tvungna att varannan dag använda cirka 200 000 liter för bevattning, säger han.

Bevattningen sker automatiskt och är datastyrd till nästan hundra procent. Men utan de reservdammar som Fredrik och hans pappa Magnus Bergholm grävde för några år sedan hade det blivit svårt. Då regnen kom fanns det bara ett par centimeter vatten kvar.

Bjärkas har sexton hektar omvandlade till golfbana och elva hektar gräs att klippa.

– Det hinner jag inte med så Olof Ginlund från Dalsbruk både klipper och vässar klippbetten, vi har köpt apparatur för vässandet. Nu fungerar den här sidan jättebra, säger Bergholm.

En golfrunda på Bjärkas kan betyda 4-5 km, med branta backar.

– En amerikansk studie visar att golfare i medeltal lever fem år längre. Inget under, golf betyder socialt umgänge och kanske 10-12 km promenad på en dag. Vi skulle gärna se flera Kimitoöbor här. Golfen utvecklar hand-öga-koordination och man kan fortsätta golfa långt upp i åren. Det finns ingen åldersgräns, säger Bergholm.

Bjärkas trestjärniga hotell är i år igen med och tävlar om titeln Årets golfhotell. Går det bra så blir det vinst fjärde året i rad.

Vid Kimitoöns golfares säsongavslutning i går vanns flaggtävlingen av Niilo Lundell, tvåa blev Maria Söderman, trea Päivi Pohjola och fyra Jan Forsman.

Publicerad: