1,5 miljon euro läggs på vandringsleden till Sverige

Det finns särskilda pilgrimsstrumpor som är dekorerade med Olofs-märket. ÅU foto
Publicerad:

Innan sommaren ska S:t Olofs sjöled vara klar – men än har man inte fått börja märka ut den. Det blir bråda dagar under vintern och våren för att få den 625 kilometer långa pilgrimsleden klar till invigningen.

– Projektet pågår ännu ett år men invigningen är i Åbo den 24 maj.Då ska i stort sett allt vara klart även om vi kan korrigera några detaljer. Men det ska gå att vandra leden på egen hand nästa sommar, säger Nina Söderlund som är projektkoordinator och som arbetar för Åbo akademi, en av flera projektparter.

Hon berättar att det är strängt förbjudet att börja märka ut leden innan de blivit certifierade av Norges nationella pilgrimscenter.

– Men det är bara formaliteter kvar. Styrelsen ska sammanträda snart och fatta beslut om det och sedan kan vi börja. Vi har haft fullt upp med att hindra folk att börja märka ut leden, säger Nina Söderlund.

Finland, Åland, Sverige - och Norge

Det är minst sagt ett stort projekt.

Budgeten för att skapa den 625 kilometer långa vandringsleden är drygt 1,5 miljoner euro och engagerar parter i Finland, Åland och Sverige.

I Sverige finns redan en led färdig sedan flera år, som går vidare till Trondheim på norska västkusten.

Där finns målet för den historiska pilgrimsvandringen, Olav Haraldssons, senare S:t Olofs, grav. På många håll ska leden kunna användas för andra färdsätt, som exempelvis cykel.

Det finns exempel på leder som har startat som projekt – men sedan förfallit när projektet väl tagit slut. Hur ska ni hålla den här enorma leden i skick?

– Det ingår i certifieringens krav att det ska finnas en organisation bakom som formellt äger leden. I Sverige finns den sedan gammalt och nu har det grundats en även för Finland och Åland. Björn ”Nalle” Öhman har blivit ordförande, säger Söderlund.

Hinner ni bli färdiga?

– Jo. Just nu är 85 procent av avtalen med markägarna på den svenska sidan klara. Här följer leden vägarna mer så vi behöver inte upprätta lika många avtal, säger Söderlund.

Startar vid Åbo domkyrka

Den 24 maj invigs alltså leden som startar vid Åbo domkyrka.

Dagen efter så påbörjas en gemensam vandring genom Åbolands skärgård, via Åland till Sverige – och ända till Trondheim. Och då är det fritt fram för de som vill att följa med.

– Vi ska göra ett tidsschema så att man kan välja att gå med en timme – eller en vecka. Några har faktiskt sagt att de tänker vandra hela vägen till Trondheim och en del kanske cyklar.

S:t Olofs sjöled

  • Kallas även St Olav waterway och är tillägnad det norska helgonet Olav den Helige. Sträcker sig från Åbo till Hudiksvall.
  • Mellan öarna i Åbolands och Ålands skärgård varieras vandrandet med landsvägsfärjor och förbindelsebåtar. Vissa sträckor går även att cykla, paddla, rida eller segla.
  • Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, yrkeshögskolan Novia, Pargas stad, Sottunga kommun, föreningen Franciskus på Kökar, föreningen Pilgrimstid Sverige, Östhammar kommun och Söderhamn kommun.
  • Turförslag, kartor och mer information finns här.
  • S:t Olavsleden som är 580 kilometer lång har funnits i Sverige och Norge sedan flera år tillbaka.

Peter Alexis

nyheter@aumedia.fi

Publicerad: