Förflytta dig till innehållet

Arktis i förändring – hur berör det dig och mig här i trakten?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Arktis… en drömlik, magisk och mäktig värld långt borta, en plats där isbjörnarna strövar över vidsträckta isvidder, ett område där miljön är ett med samhället och befolkningen.

Dessa är några av de associationer som ordet ”Arktis” fortfarande väcker i mig, och kanske dig också?  

Det finns fler förklaringar till dessa såklart.

För mig är det dels något som skapats genom läromaterialet i skolan, dels genom litteraturen om de arktiska expeditionerna, framförallt Nordenskiölds beskrivningar, men även de modernare filmerna om vår planet.

Associationerna, åtminstone för mig, är idag även kopplade till ett hopp om att Arktis skall förbli den stora, orörda, mystiska platsen kring nordpolen även i framtiden.

Men under de senaste (tiotals) åren har ett snabbt ökande antal nyheter om att något håller på att ske i den Arktiska regionen knappast undgått någon.

Till exempel har vetenskapens varningar om snabba och omfattande förändringar i istäcket i den arktiska regionen, såväl som den potentiellt omfattande ökningen av oljeutvinning, förekommit i internationell som nationell dagspress.

För fem år sedan figurerade i nyhetsflödet, speciellt i sociala medier, ikoniska bilder och videon på utmärglade isbjörnar som snubblar bland smältande isflak och beskrevs som tecken på klimatförändringens effekter på naturen.

Just detta, till synes självklara påstående om koppling mellan björnarnas tillstånd och klimatet, visade sig när vetenskapen fick säga sitt inte stämma i just det fall som porträtterades, utan vara mer komplicerat än så.

Detta kan snarare tjäna som en påminnelse för oss om hur snabbt felaktig information sprider sig (om än med goda och ärliga intentioner), och hur viktigt det är att vi grundar vår förståelse på vetenskaplig fakta.  

Så vad är det då som sker i Arktis egentligen, och hur påverkar det oss här i Finland, förutom genom reaktioner på nyheter, litteratur och media? 

Det arktiska området och framförallt det Norra Ishavet och dess angränsande hav förändras för närvarande snabbt till följd av temperaturökning, förlust av havsis och glaciärer, men även på grund av introducerade arter, föroreningar och andra stressfaktorer. 

Dessa är sammanfattade till exempel i rapporter av Arktiska Rådets arbetsgrupp för biodiversitet CAFF. Sådana förändringarna kan orsaka plötsliga och ibland oåterkalleliga, så kallade kaskadförändringar och regimskiften, i ekosystemet som får oförutsägbara effekter också på mänskliga samhällen, såväl globalt som lokalt.  

Det är särskilt två marina ekosystemtjänster som mänskliga samhällen förlitar sig på och som är utsatta. Dels är det fiskerinäringen som är den ekonomiska livsnerven i många arktiska samhällen, och dels kolupptaget, det vill säga den process där koldioxid upptas och lagras över lång tid.

Fiskenäringen har en koppling även till oss, i och med exporten av framförallt otaliga frysvaror av fisk och skaldjur, till exempel av Royal Greenland.

Förändringar i artsammansättningen i Arktis kommer med andra ord även att synas på våra tallrikar.

När det gäller kolupptaget, är länken till oss mer indirekt, men likväl stark genom att det som sker i cirkulationen av kol i arktis marina ekosystem spelar en betydande roll för klimatet globalt och därmed även hos oss. 

Det arktiska ekosystemet är speciellt sårbar för förändringar eftersom många arter och miljöer där är unika och anpassade över en lång tid till ett kallt klimat. 

På grund av detta och det komplexa processer som miljöförändringarna innebär återstår det kritiska kunskapsluckor. 

Som ett exempel på hur vetenskapen tacklar dessa är projektet ECOTIP, som nyligen startades med hjälp av Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Vi vid Miljö- och marinbiologin har en aktiv roll i detta fyraårig projekt som leds av kolleger i Danmark, och som skall ta fram information om mekanismerna, drivkrafterna och konsekvenserna av kaskadförändringarna i det arktiska marina ekosystemet.

I juli nästa år hoppas vi pandemiläget tillåter oss åka ut på projektets första stora gemensamma expedition tillsammans med en rad andra internationella forskningspartners då vi styr mot västra Grönland. Men redan nu är vi igång med insamling av existerande data. Om du är intresserad kan du följa projektet via hemsidan ecotip-arctic.eu. 

“Vårt hav i förändring” är en serie kolumner skrivna av forskare i Miljö- och marinbiologi, samt profileringsområdet Havet, vid Åbo Akademi. I texterna beskrivs hur Östersjön och livet i havet fungerar och förändras, vad vi kan göra, och vad som redan görs, för ett friskare hav. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter