Förflytta dig till innehållet

Arkipelags ungdomsband ger videokonsert med egna låtar – kolla in konserten här!

Musikinstitutet Arkipelag
fyra ungdomar sitter i en bil
Bandet 5 Stairs Unders låt "Lockdown" ligger bakom konserthelhets namn.


Då Arkipelags gruppverskamhet i januari gick över till distansundervisning medan de enskilda eleverna kunde fortsätta med närundervisning fick Janne Engblom som har hand om bandundervisningen en del att fundera på.

– Det säger ju sig självt att det är enklare att undervisa en enskild elev på distans, men för ett band blir det utmanande. Därför valde vi att gå in för att banden skriver sina egna låtar som vi sedan spelade in en elev i taget i studion, berättar han.

Text och musik av banden själva

I vanliga fall blir det mera coverlåtar för banden, men nu började man från grunden med helt nytt material. Banden valde ut ackord och nynnade på melodier via Zoom och sakta men säkert jobbade man fram de slutliga låtarna. Texterna är skrivna av eleverna själva och låtarna är arrangerade av Engblom.

Banden som medverkar

  • 5 Stairs Under
  • SOS
  • L.I.P.
  • Late to the Party
  • Outcast
  • DeLuxe

Eleverna i banden är mellan 13 och 18 år – och spektret brett. Det finns både metal, indiepop och polåtar samt en med tydliga latinoinfluenser bland de sju låtar som de sex banden spelat in. Bandmedlemmarna kommer från Pargas och S:t Karins. En av låtarna är på finska, de övriga sex på engelska.

Video som pricken över i

Då låtarna var klara spelade man ännu in en musikvideo till varje låt – och det är den slutprodukten som alla som är sugna på ny musik kan ta del av från och med klockan 10 på första maj.

– Konceptet i sig är så vitt jag vet helt unikt, det vill säga att elever skapar en helhet av den här typen med helt nyskriven musik, påpekar Engblom.

Temat kändes självklart

Det är bandet 5 Stairs Unders låt ”Lockdown” som gav namn åt hela konserten. Den låten kommer ännu senare under våren att få en ny video, där också musikinstitutets dansare medverkar.

– Låten berättar om hur ungdomarna själva ser på distansperioden och det senaste årets brist på sociala kontakter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter