Förflytta dig till innehållet

Arkipelag bjöd publiken på rörelse

Uppträdandet “I Stormskärs Majas anda” tolkade det kända verket på ett rörande sätt som fick publiken att ge stormande applåder. Foto: Arto Kunnola


– Rörelse kan vara gripande – både mentalt och fysiskt. Med rörelse kan man kommunicera och skapa kontakt mellan människor. Man kan säga saker som är svåra att säga med ord. Rörelse kan även ge stor glädje. Vi rör alla på oss. Ibland är det ändå bra att stanna upp. Nu är det en sån stund.
Med detta budskap startade dansläraren Nina Andström Musikinstitut Arkipelags dansföreställning “I rörelse” i fredags.
På scen fick publiken se Musikinstitut Arkipelags dansare från Pargas, Nagu och S:t Karins.
Föreställningen började med showdans och balettvariationer, men efter den svala öppningen tog musiken och rörelserna fart då den unga hiphopgruppen tog över scenen.
Arkipelag har tagit inspiration från främmande kulturer, sagolika historier, från dansskolans rötter i skärgården och ur vardagliga situationer som alla känner igen sig i.
I föreställningen snålades det inte på känslor och både stora som små i publiken bjöds på en resa av bland annat attityd, drama och mycket skratt.

Även de minsta dansarna på scenen levde in i sina roller. Foto: Arto Kunnola


“I rörelse” är en del av “Barnens musikfest” som ordnas av Åbo konservatoriums och Åbo filharmoniska orkesters med samarbetspartner.
Med över 30 evenemang har de som mål att visa barn och unga musikens möjligheter i upplevelser, som hobby och till och med som yrke.
Publiken fick uppleva ett brett register av danser och stilar under danskvällen.
De ungefär 100 dansarna mellan sex och 60+ år bjöd på allt från koreografier i hiphop till balett. Danserna har varit under arbete från hösten och vintern.
Publiken fick även njuta av levande musik i kombination med danskonst.
Pargas vuxenbalett dansade i takt med Elsa Lehdonvalos pianospel i dansen “I Stormskärs Majas anda”, vilket förstärkte tolkningen av det kända verket.
Efter sitt uppträdande fick dansgruppen Minimidancers bråttom till nästa danstävling.
Med sitt nummer “De små kycklingarnas dans” blev de nämligen uttagna till danstävlingen “Arktiset askeleet” i Uleåborg.
Detta är endast en av flera danstävlingar som Arkipelag under det senaste året gallrat sig.
Arkipelags dansgrupper och dansare har under det senaste året haft stor framgång i nationella tävlingar runt om Finland.
Detta säger även något om dansskolans nivå och mängden kunskap och ambition.

Publiken fick se både välslipade balettvariationer och tuffa hiphopnummer. På bild dansar Wilma Kurvinen “Florines variation”. Foto: Arto Kunnola


För koreografierna stod Solveig Ekholm, Katariina Gonzalez, Nina Andström, Hanna-Riikka Nordman, Nadja Ekholm, Tuukka Simonen och dansarna själva.
Enligt dansläraren Gonzalez var föreställningen en samling av olika dansstilar och stämningar tolkade av dansare i olika åldrar.
Samtidigt tog Arkipelag tillfället i akt att visa vad de jobbat med i danssalarna under det gångna året.
I maj ordnar Arkipelag sin nästa stora föreställning, den här gången i Piug i Pargas.
Enligt Ekholm är föreställningen den andra “Dansmaraton” som Arkipelag ordar. Gonzalez berättar att årets tema för koreografierna är vardag och fest.
Malin Lindblom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter