Förflytta dig till innehållet

Arkeologiska utgrävningar startar på innergården till Aboa Vetus & Ars Nova 

Förra årets arkeologiska utgrävningar i Aboa Vetus & Ars Nova. ÅU-foto


Under sommaren kommer nya arkeologiska utgrävningar att ske på innergården till museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Syftet är att gräva fram ruinerna efter ett stenhus som förstörts i Åbo brand 1827 och tillhörande jordlager.

Utgående från utgrävningarna under 2017 vet vi att här kan påträffas medeltida kulturlager, det vill säga spår av mänskliga aktiviteter, rentav så långt bakåt som till 1200-talet.

Husgrunden kan vara från medeltiden

Forskningsobjektet för denna utgrävning är det hus som föll utanför utgrävningsområdet i fjol och som kallas Forsteens stenhus efter Samuel Forsteen, ägaren till tomten i början av 1700-talet. Utgående från arkivkällor var huset av typen parstuga och stod ödelagt kvar i några år efter Åbo brand, men revs senast 1835 och begravdes under jord.
Under utgrävningarna fortgår undersökningarna av den gårdsstenläggning från tiden för Åbo brand som hittades 2017. Vid utgrävningarna tillvaratas också föremål från olika sekler, fynd som anknyter till museiområdets historia.
De arkeologiska utgrävningarna är öppna för allmänheten. Vid utgrävningen organiseras en arkeologmottagning där arkeologer visar nya fynd och undersökningar klockan 12–14 varje torsdag i juni och juli. I juli ordnas också en museikurs i arkeologi.  

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter