Förflytta dig till innehållet

Ärkebiskopen går i pension nästa sommar

Ärkebiskopen. Kari Mäkinen vill att Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet ser över organisationen och kommer igång med reformen av församlingarna.

Ärkebiskop Kari Mäkinen. ÅU-foto

Ärkebiskop Kari Mäkinen meddelar att han går i pension den första juni 2018. Han har varit ärkebiskop sedan 2010 och är den 14:e ärkebiskopen för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Åbo ärkestift har beslutat om nyval. Den nya ärkebiskopen ska tillträda i början av juni.

Den första rundan i ärkebiskopsvalet hålls i februari 2018. Om ingen kandidat får över hälften av rösterna under första rundan hålls det en ny omröstning med de kandidater som fick flest röster i den första. Den andra valomgången hålls den första mars.

De som får rösta i biskopsvalet är präster och lektorer som hör till ärkestiftet och lekmän som valts av församlingen. Lekmännen är lika många som prästerna och lektorerna. Alla ledamöter på kyrkomötet och medlemmar i domkapitlen och kyrkostyrelsens medlemmar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter