Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: JHL återvänder till förhandlingsbordet – strejken i Arkea har gett resultat, enligt facket

ÅU-foto

matlinje med pyttipannaÅU-foto

Ingen mat i Åboskolor och daghem då anställda vid Arkea strejkar. ÅU-foto


Efter bara en strejkdag kallar Arkea fackförbunden JHL och Jyty tillbaka till förhandlingsbordet. Strejken började på onsdagen och är nu inne på andra dagen.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL meddelade senare på dagen att facket är redo att förhandla. JHL välkomnar Arkeas invit och anser att det är strejken som har gett snabba resultat.
– Vi strävar efter en skälig lösning. Arbetsgivaren måste erbjuda annat än försämringar för att förhandlingarna ska avancera, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.
Arkea och facken har förhandlat tidigare i oktober, men förhandlingarna föll samman med strejk som följd. Nu vill Arkea göra ett nytt försök att nå en överenskommelse.
Konflikten handlar om att Arkea, som ägs till 98 procent av Åbo stad, vill byta kollektivavtal till turism- och restaurangförbundets och Fastighetsarbetsgivarnas kollektivavtal som redan tillämpas av andra bolag i branschen.
Fackförbunden JHL och Jyty anser att detta skulle innebära lönesänkning för anställda vid Arkea.
Arkea erbjuder mat-, städ-, fastighets- och säkerhetsservice i Åboregionen. Utbildningsinrättningar i Åbo, som skolor och daghem, har varit utan lunch på grund av strejken.
Läs också:
TY-rättsvetare: Arkeatvisten borde avgöras i arbetsdomstol — facket har inte strejkrätt om kollektivavtalet är i kraft
Föreståndaren fixade lunchen på daghemmet Lyckobo – ”Vi vill att Arkeas strejk påverkar barnens dag så lite som möjligt”
Arkea och facken oense om avtalsbytets konsekvenser – Arkea bestrider JHL:s beräkningar av hur mycket lönerna sjunker

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter