Förflytta dig till innehållet

"Arkea-affären i Pargas är ansvarslöst slöseri med skattepengar"

Angående marknadsdomstolens fällande dom i Arkea-affären: De gröna och socialdemokraterna som då satt i Pargas stadsstyrelse motsatte sig konsekvent och från första början en utlokalisering av stadens kosthåll.
När staden sedan skulle ge sitt genmäle till marknadsdomstolen ombads samtliga styrelsemedlemmar att underteckna stadens officiella svar.
Detta gjorde vi som motsatt oss beslutet naturligtvis inte, eftersom vi anmält avvikande åsikt och inte godtog stadens förklaringar.
Ansvaret för det skedda ligger enligt mig i första hand på stadsdirektören, ekonomichefen och stadsjuristen.
Stadens tjänstemän föredrog ärendet ensidigt, på bristfälliga grunder och utan att lyssna på motargument.
Dessutom bär de stadsstyrelsemedlemmar som röstade för ett förslag, som baserade sig på blotta antagandet att vård- och landskapsreformen blir av, en stor del av ansvaret.
Att fatta ett så stort och oåterkalleligt beslut då lagtexten inte ens var färdigt skriven var både ogenomtänkt och riskfyllt.
Till sist ansvarar de fullmäktigemedlemmar som röstade för att bevilja styrelsen ansvarsfrihet trots revisionsnämndens välgrundade förslag att inte göra det.
Avgörande i den omröstningen var SFP:s och Samlingspartiets röster.
Att man sedan från tjänstemannahåll försökt misstänkliggöra stadens revisors kompetens får inte saken att se bättre ut.
Hittills har Pargas stad betalat runt 200 000 i aktier, sålt ut kosthållets hela maskinpark och lösöre för en struntsumma och nu ska det då betalas 200 000 euro i böter.
Detta samtidigt som stadens bokslut visar ett underskott på 2 miljoner och som hälsovården och undervisningssektorn har uppmanats att hitta sparobjekt för en halv miljon.
Marknadsdomstolen ålägger nu staden att säga upp avtalet med Arkea.
Den prislappen har vi inte ännu sett.
Cornelius Colliander

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter