Förflytta dig till innehållet

Årets viner 2019 – så här bra är de

Testa årets viner med vänner i helgen, och se om ni håller med experterna, ÅU eller ingendera. Foto: Unsplash.com


Varje år utser tidningen Viinilehti årets bästa röda och vita vin. Varje år utser också tävlingen Vuoden viinit årets röda och vita vin, samt årets rosévin. ÅU tar tempen på utnämningarna år 2019. Håller de streck?
Viinilehtis två favoritviner utses av tidningens två experter utgående från de viner ur Alkos standardsortiment som under året har tilldelats fem stjärnor i blindtest. Tanken är inte att utse det vinet som de tycker om bäst själva, utan det som har bäst fungerande helhet.
Varje år får dessutom tidningens läsare rösta fram sina favoriter bland finalisterna. I år gick det så att både experter och läsare var överens om vilka viner som var bäst.
Vuoden viinits urvalsprocess är betydligt mer invecklad, och där får importörer anmäla sina viner till tävlingen och sedan avgör ett råd på 29 oberoende vinexperter vilka viner som är bäst, genom blindtest.
Två vinregioner är väl representerade med två viner vardera, och följaktligen lönar det sig att hålla bra koll på italienska Veneto och nyzeeländska Marlborough också när det gäller andra viner.

Ribbonwood Riesling 2015, 14,99 €
Marlborough, Nya Zeeland
Produktnummer: 525597
5/5 stjärnor
Årets vita vin enligt Viinilehtis experter – och läsare. Det är lätt att förstå varför, även om jag har orsak att vara lite partisk gällande ett vin som är tillverkat genom att man har tagit en av mina favoritdruvor och planterat den i en av mina favoritregioner.
Denna riesling – en druva som normalt hör hemma i Tyskland – har fått ett helt nytt liv i nyzeeländska Marlborough. Redan färgen är annorlunda, mera koncentrerad än hos vanliga tyska rieslingar.
Men när vinet har fått lufta sig en stund märker man den största skillnaden. Den typiska rieslingdoften av gröna äppel och pigg citron finns egentligen inte där. Istället dominerar päron, mogen citrus, stenfrukter som aprikos och persika.
Dessutom hittas en honungston i doften – det är överlag utvecklade aromer och det märks att vinet har något år på nacken.
Ribbonwood riesling ligger någonstans i gränslandet mellan halvtorrt och torrt och har en pigg syra och en komplex smak som bjuder på många olika aromer, där eftersmaken domineras av tropiska frukter, speciellt ananas. Också honungsmelon kommer fram, tillsammans med en mineralitet och en lätt petroleumton, som riesling ibland får.
På alla sätt ett utsökt vin som i dagsläget är slutsålt på Alko, både på webbshopen och i landets alla butiker. Alko har flaggat för en ny försändelse av vinet efter nyår.
Dal Cero Vigneto Runcata 2017, 24,99 €
Veneto, Italien
Produktnummer: 574497
3,5/5 stjärnor
Största orsaken till att det här vinet endast fick 3,5 stjärnor är att det gör vinet lite väl dyrt. Det är på inget sätt ett dåligt vin och doften är varm, lite rostad, med päron och en lätt smörarom, med en framträdande citronton.
Att vinet har blivit valt till årets bästa vin av en panel på 29 sommelierer, visar förstås att det är ett välgjort vin, men också att sommelierer oftast har en lite annan smak än konsumenter när det kommer till vin.
Vinet är gjort på druvan garganega, en italiensk druva som egentligen inte har någon spridning utanför landet och i blandningar ofta används för att ge syra åt chardonnayviner. Den ger en smak som är torrt syrlig och fyllig för att vara ett vitt vin, medan citronen återspeglas från doften. Andra aromer som hittas är gula plommon och honungsmelon.
Vinet räknas som ”friskt och fruktigt” enligt Alkos indelning, men det är troligen den höga syran som har satt vinet i den gruppen, då vinets fyllighet gör att friskheten inte är så påtagbar.
Vinet torde passa bra som komplement till laxfiskar och är en trevlig bekantskap om man bortser från priset.
Mud House Sauvignon Blanc Rosé 2018, 14,99 €
Marlborough, Nya Zeeland
Produktnummer: 940957
4,5/5 stjärnor
Det andra vinet från nyzeeländska Marlborough att få utmärkelsen årets vin är Mud Houses rosévin, gjort på sauvignon blanc – den här gången är det Vuoden viinits panelister som utsett vinet.
Rosévin görs genom att skalen från druvorna får jäsa med en tid, och de ger sedan färg och lite andra smakaromer till vinet – ofta tillsammans med en lätt bäska eller strävhet. Sauvignon blanc håller sig fint i den här tillverkningsmetoden och aromerna från skalen gör det här vinet ännu mer intressant.
Doften bjuder på vissa typiska aromer för nyzeeländsk sauvignon blanc, som tropiska frukter och vinbär, men de ”röda” aromerna är fler, med persika, jordgubbar, rabarber och en lätt blommighet.
Smaken återspeglar doften, men med en stark betoning på rabarber, tack vare den relativt höga syran. Där finns också mer bärighet med körsbär och krusbär, samt en lätt örtighet – men vinet är ändå torrt. Den kännspaka strävheten finns också där, men stör inte över huvudtaget.
Ett av de bättre rosévin jag har testat, som lär funka bra med lätta sallader och skaldjur.
Piedemonte Cuatro Tierras 2016, 10,98 €
Navarra, Spanien
Produktnummer: 923507
4/5 stjärnor
Det här vinet slog flera betydligt dyrare viner när Vuoden viinit utsåg årets bästa rödvin och samtidigt är det det billigaste vinet bland 2019 års årets viner. Och visst, det är ett riktigt bra vin, absolut prisvärt. Det är gjort på cabernet sauvignon, garnacha, merlot och tempranillo och druvorna återspeglas definitivt i smaken. Det är ett fylligt vin med medelhöga tanniner.
Caberneten bjuder på kropp i vinet, med aromer av körsbär och svartvinbär och en lätt paprikaton i botten, som den druvan ibland får. Jag är inte speciellt förtjust i just den paprikan – av någon orsak känner jag just den aromen tydligt – men de flesta klarar den galant. Garnachan ger syltighet och merlot balans, medan tempranillon står för det som jag i brist på bättre förklaring får kalla för smak av tempranillo. Vinet är helt klart lagrat på amerikanska ekfat, för det finns också vanilj i både smak och doft.
Vinet är trots allt ganska ungt och personligen hade jag gärna fått ett lite mer utvecklat vin, men till det här priset är det trots allt ett utmärkt vin. Servera till grillat, både nöt och gris.
Tommasi Crearo 2016, 19,99 €
Veneto, Italien
Produktnummer: 419467
4,5/5 stjärnor
Det är svårt att tro att det här vinet är samma årgång som Piedemonten här bredvid. I detta Viinilehtis årets rödvin är aromerna mjukare och mer runda, och även om det räknas som ett medelfylligt vin, är det medelfylligt på ett mycket fylligt sätt. Både doften och smaken är uppfyllande, där mörka bär, hallon, körsbär och torkad frukt samsas med en mjuk syltighet, ekighet och en lätt kaffearom.
Smaken återspeglar doften, med mjuka tanniner och medelhög syra som ger en välbalanserad och behaglig helhet. Dessutom bjuder vinet på en lätt kryddighet och en robust och varm eftersmak där de torkade frukterna hänger kvar länge.
Tommasi Crearo är ett bra exempel på ett vin som bjuder både nybörjare och mer lärda på någonting njutbart. Det är lättdrucket, men samtidigt tillräckligt intressant, komplext och välbalanserat för att man ska kunna sitta och fundera på vad tusan det är man smakar.
Servera till grillat kött eller till mustiga grytor. Torde också funka rätt bra till hårda och lagrade ostar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *