Förflytta dig till innehållet

Årets Per Brahe-pris till docent Anna Forsman – får prissumma på 12 000 euro

Anna Forsman får prissumman på 12 000 euro, bland annat för sin förmåga att nätverka. ÅU-foto


Stiftelsen för Åbo Akademi har delat ut Per Brahe-priset år 2018 till doktor i folkhälsovetenskaper, docent Anna Forsman.
Forsman har varit anställd sedan 2014 vid Åbo Akademi och innehar sedan augusti 2017 akademilektoratet i hälsovetenskaper vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, där hon bland annat ansvarar för utbildningslinjen med inriktning hälsokunskap.

Stora folkhälsoutmaningar

Forsmans forskning fokuserar på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i olika befolkningsgrupper och kontexter. Tyngdpunkten ligger på våra stora folkhälsoutmaningar och relaterade insatser för att skapa goda förutsättningar för hälsofrämjande livsstil, folkhälsa och hållbar utveckling.
Hennes forskningsområden innefattar den psykiska hälsan i ett livsloppsperspektiv, med särskilt fokus på psykosociala stöd- och riskfaktorer och insatser.
Forsman leder nu bland annat det EU-finansierade innovationsprojektet @geing Online, som utreder hur digitala tjänster kan möjliggöra ett socialt aktivt liv på den äldre personens egna villkor.
Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Umeå Universitet och Seinäjoki Yrkeshögskola.

Har förmågan att nätverka

Forsman är född 1985 i Korsholm och är student från Vasa övningsskolas gymnasium år 2004. Hon disputerade för doktorsgraden år 2012 vid Nordic School of Public Health NHV i Göteborg.
Hon har planerat och lett omfattande forskningsprojekt som erhållit totalt cirka 2 miljoner euro i finansiering och hon är knuten till flera internationella forskningsnätverk.
Forsmans kompetens ”bedöms kunna bidra till utvecklingen av forskarutbildningen inom det hälsovetenskapliga området”, står det i motiveringarna för priset. Vidare konstateras att “med avseende på samverkan är Forsmans förmåga att samarbeta och att bygga nationella, nordiska och internationella nätverk utmärkande”.
Per Brahe-priset delas ut till en lovande forskare vars fortsatta anknytning till Åbo Akademi är synnerligen önskvärd. Prissumman är 12 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter