Förflytta dig till innehållet

Årets nordiska Michelinstjärnor delas ut i Åbo

Jarno Terho
Närbild på ett Michelin-pris på en bardisk. I bakgrunden står en barmästare.
Christina Haukka (på bilden) från Åborestaurangen Kaskis fick Michelin Guides sommelierpris i fjol. Det här årets nordiska stjärnpristagare kungörs i Logomo.

I juni får Åbo stå värd för utdelningsceremonin av restaurangvärldens prestigefyllda Michelinstjärnor, om stadsstyrelsen godkänner planerna.

Arrangören Michelin Guide har gett sin välsignelse för att evenemanget ordnas i Åbo, och stadsstyrelsen tar ställning till arrangemanget den 16 januari.

Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelin Guide, konstaterar i Åbo stads pressmeddelande att Åbo har perfekta förutsättningar för att fira de nordiska köken.

Tillställningen, som går under namnet Michelin Star Revelation Event for Nordic Countries, har inte ordnats tidigare i Finland. Evenemanget är tänkt att hållas den 12 juni i Logomo.

Vidvinklad vy av byggnad med glasvägg. Stor skylt med logotypen Logomo.Valentino Valkaj
Här vankas det Michelinfest inkommande sommar.

– Vi har uppnått denna position tack vare ett strålande samarbete mellan många aktörer. Nu får vi stå i rampljuset för de nordiska köken och visa upp Åbos och Finlands matkultur för en betydande skara gäster, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Kaskis fick stjärna i fjol

Då fjolårets Michelinstjärnor delades ut i Stavanger i Norge premierades Åborestaurangen Kaskis med en stjärna, som den första finländska restaurangen utanför Helsingfors. Kaskis egen sommelier Christina Haukka fick samtidigt också pris för sitt arbete.

LÄS OCKSÅ

Evenemangsproduktionen för tillställningen i Logomo görs i ett samarbete mellan Michelin Nordic Countries, Åbo stad och Business Finland.

Stor publicitet för Åbo

I den årligen utgivna restaurangguiden The Michelin Guide Nordic Countries ingår Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island. Upplagan för år 2022 innehöll totalt 255 restauranger, varav 74 hade en Michelinstjärna. I Finland finns det för tillfället åtta restauranger som belönats med en stjärna.

Till evenemanget förväntar man hundratals gäster, främst bestående av restaurangpersonal från nordiska topprestauranger och internationella mediarepresentanter. Enligt Åbo stad är publicitetsvärdet för staden enormt.

På Nordic-ceremonin delas det ut nya Michelinstjärnor, Michelin Green Star-priser samt specialpriser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter