Förflytta dig till innehållet

Årets bästa ingenjörsarbete går till Åbo- och Tammerforsföretag

Markus Sommers
många i grupp
Abacus Diagnosticas team. Produktionschefen Tommi Alanko (till vänster), IPR- och systemutvecklingsdirektören Piia von Lode, vd:n Erno Sundberg, produktutvecklingschefen Jiri Vainio, forskningschefen Antti-Heikki Tapio och anordnings- och programvaruchefen Janne Holopainen. På bilden saknas produktionsteknikern Tiina Parviainen.

I år går priset Finländskt ingenjörsarbete undantagsvis till två vinnare.

Creanex och Abacus Diagnosticas arbetsgrupper belönas med 30 000 euro var.

Åboföretaget Abacus Diagnostica, som utvecklat ett behändigt PCR-snabbtest för coronavirus, donerar prispengarna till Åbo universitet.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tester för användning vid laboratorier och på sjukhus.

Såväl Åboföretagets teknologi som merparten av dess anställda har sina rötter i universitetet. Grundarna av företaget utvecklade ursprungligen sitt PCR-testsystem vid avdelningen för bioteknik vid Åbo universitet.

– GenomEra är ett ypperligt exempel på att biobranschen kräver långsiktigt arbete, finansiering och tillförsikt före kommersiell framgång nås, säger Erno Sundberg, vd för Abacus Diagnostica, i ett pressmeddelande.

Abacus Diagnostica är verksamt inom ett diagnostikdelområde och lyckades närapå tiofaldiga sin omsättning till 6,6 miljoner euro år 2020.

I dag är företaget en del av Uniogen, som grundades i slutet av 2021 då Abacus gick samman med två andra Åboföretag inom biobranschen, Kaivogen och Labrox.

Det är Teknikens akademiker TEK och Tekniska Föreningen i Finland TFiF som årligen belönar en person eller en arbetsgrupp för ett betydande ingenjörs- eller arkitektarbete.

folkMarkus Sommers
Creanex team. Produktutvecklingsingenjören Juha Silen (till vänster), produktionsdirektören Harri Niemi, vd:n Markku Pusenius och tekniska direktören Timo Mustonen. På bilden saknas produktutvecklingsingenjören Jukka-Pekka Rajala.

Tammerforsiska Creanex har flyt

De senaste åren har inneburit en tid av kraftig tillväxt för tammerforsiska Creanex, som utvecklar simulatorteknik för arbetsmaskiner.

Företaget söker nu också förstärkning av nya experter. Företaget lägger potten på 30 000 euro på utbildning av unga ingenjörer genom att finansiera examensarbeten om realtidssimulering eller virtuell teknik.

– I grund och botten handlar det om att vi vill öka kännedomen om hur den teknik som vi har gemensam med spelindustrin kan användas också för ett brett spektrum av produkter inom den mer traditionella tillverkningsindustrin, säger Markku Pusenius, vd.

I höst firar TEK sitt 125-årsjubileum som blivit uppskjutet på grund av coronapandemin. Jubileet till ära beslutade TEK och TFiF att undantagsvis ge priset Finländskt ingenjörsarbete till två team i stället för ett.

– Den snabbare och billigare PCR-metoden som Abacus Diagnostica i Åbo har utvecklat är en viktig innovation som har ökat den tekniska kompetensen i Finland. Företagets tillväxt är imponerande och coronapandemin har påvisat teknikens nytta och betydelse för samhället, säger TFiFi:s verksamhetsledare Annika Nylander.

– Människorna bakom Creanex simulatorteknik har gjort ett alldeles enastående ingenjörsarbete, säger i sin tur Jussi-Pekka Teini, expert på ett hållbart tekniksamhälle vid TEK. Han koordinerar priset vid TEK.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter