Förflytta dig till innehållet

”Arbis är vårt vardagsrum och ska så förbli”

blå debattvinjett nere till vänster, stor gråvit tegelbyggnad bakom, fotad i vinterljus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Åbo svenska arbetarinstitut är i ett vägskäl när rektor Sixten Westerby ger stafettpinnen vidare åt Cecilia Hindersson . Tack till Sixten för ett storartat jobb för de svenska talande i Åbo på Kaskisbacken!

Samtidigt med rektorsbytet utreds arbetarinstitutens verksamhet, både det svenska och det finska, med tanke på ett framtida behov att renovera fastigheten på Kaskisbacken om närmare tio år. För att undvika en renovering har stadens tjänstemän kastat fram förslaget om att sälja fastigheten. Utredningen ska vara klar inom mars.

Svenska arbetarinstitutet har haft verksamhet i S:t Olofsskolan och där ska rum för kvällsverksamhet, som träslöjd och möbelrestaurering, inredas också när den nya S:t Olofsskolan är färdig om några år.

Verksamheten under dagtid på Kaskisbacken omfattar tiotals kurser med hundratals deltagare. Det är bland annat seniorer, studerande, invandrare, arbetslösa, arbetssökande och föräldralediga som skaffar sig färdigheter på olika områden, från praktiska färdigheter, till hälsa, språk och konst.

Det är personer som vill lära sig nytt, upprätthålla sina kunskaper, träffa människor och det är personer som kanske inte har möjlighet att göra detta under kvällarna. Virtuella kurser kan heller aldrig kompensera den samhörighet och den sociala dimensionen som närstudier på Arbis erbjuder.

Skolor kan utnyttjas för kursverksamhet på kvällstid, men inte på dagen.

Om det inte erbjuds rum för verksamheten under dagen på Kaskisbacken måste verksamheten läggas ner. Ett sådant alternativ är otänkbart och kortsiktigt. Arbis behövs framför allt för vuxenutbildning och för språkundervisning i syfte att främja integrering i vårt samhälle.

Vi vill också passa på att önska Cecilia Hindersson välkommen till jobbet!

Svenska folkpartiet i Åbo

Svenska seniorer i Åboland

Svensk Ungdom i Åbo

Svenska Kvinnoförbundet i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter