Förflytta dig till innehållet

Arbetssökarens upplevelse har betydelse – ”Man vet aldrig på vilken sida av bordet kandidaten i framtiden sitter”

kvinna med ljust hår och ljusgrön huvtröja ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I den snabbt föränderliga världen av rekrytering och personalhantering är det lätt att fokusera på arbetsgivarens behov och förlora sikte på arbetssökarens upplevelse.

Många företag har insett värdet av att inte bara locka talanger, utan också att skapa en positiv upplevelse för dem som aktivt söker anställning. Detta är inte bara en sympatisk gest; det är en strategisk investering i företagets varumärke och rykte, känt som employer branding, alltså arbetsgivarbild.

Att söka arbete är ofta en stressig process, och en dålig upplevelse kan ha långvariga konsekvenser för ett företags anseende. Genom att förstå och förbättra arbetssökarupplevelsen kan företag skilja sig från konkurrenterna på arbetsmarknaden och skapa positivt rykte om sig för en lång tid framåt.

Arbetssökarupplevelsen börjar ofta online. En företags digitala närvaro, inklusive karriärsidor och sociala medier, spelar en avgörande roll. En otydlig och svårnavigerad webbplats kan skrämma bort kvalificerade kandidater. Genom att investera i en användarvänlig onlineplattform visar företaget inte bara respekt för arbetssökarens tid utan visar också att de värdesätter en transparent och öppen kommunikation.

Arbetssökarna letar ofta nyfiket även bilder och information om sin blivande chef och kolleger, det gäller att presentera åtminstone företagets nyckelpersoner och uppmuntra anställda att ha ett Linkedin-konto. Då känns företaget redan lite mera bekant och framför allt mänskligt.

En annan viktig faktor är att jobbannonser och den faktiska arbetsmiljön stämmer överens. Att överdriva eller vara otydlig i kraven och förmånerna kan leda till missnöjda och desillusionerade anställda. Det är avgörande att skapa realistiska förväntningar från början för att undvika missmatchningar och onödig personalomsättning.

Det kanske mest avgörande är en smidig kommunikation under rekryteringsprocessen. Långa väntetider och brist på feedback kan skapa frustration hos arbetssökare och påverka företagets rykte negativt. Genom att hålla dem som söker jobb informerade om processens framsteg och ge konstruktiv feedback, även vid avslag, visar företaget respekt och professionalism.

Djungeltrumman går även här och vad är bättre än positiv marknadsföring av en kandidat som inte fick platsen. Nöjda arbetssökare blir i bästa fall ambassadörer för företaget, även om de inte fått jobbet. Deras positiva erfarenheter sprids organiskt från mun till mun och genom sociala medier, vilket stärker företagets rykte som en attraktiv arbetsgivare.

När arbetssökaren når intervjustadiet är mänsklig interaktion nyckeln. En positiv och professionell intervjuprocess kan göra stor skillnad. Att lyssna på arbetssökarens tankar och bekymmer visar empati och bygger förtroende. Samtidigt bör företaget vara medvetet om att arbetssökare också bedömer arbetsplatsens kultur och värderingar under intervjun. Det gäller att vara väl förberedd att berätta om företagets kultur, de sökande är intresserade av detaljer och frågar om allt mellan lunchkultur till julfester, familjevänlighet, kontorsetikett, diversitet… ja till och med om största orsakerna till sjukfrånvaron.

Efter avslutad rekryteringsprocess är feedback och uppföljning avgörande. Att ge tydlig feedback och vara öppen för att besvara eventuella frågor bidrar till att avsluta processen på ett positivt sätt. Dessutom ger det en möjlighet för företaget att samla in värdefull information om arbetssökarupplevelsen och göra nödvändiga förbättringar inför framtiden.

Genom att investera tid och resurser i att förbättra denna upplevelse kan företag inte bara attrahera talanger utan också bygga långsiktiga relationer och skapa en arbetsplatskultur som präglas av professionalism och respekt.

Employer branding är inte bara en trendig term; det är en investering i företagets framtid och tillväxt, man vet ju aldrig på vilken sida av bordet kandidaten i framtiden sitter.

Här kan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter