Förflytta dig till innehållet

Arbetslösheten fortsätter minska – läget ser bäst ut i Åboland

Arkiv/Catariina Salo
En byggarbetsplats
Det byggs mycket i Egentliga Finland och allt fler arbetssökande har fått jobb.

Allt fler arbetslösa har återvänt till arbetslivet under det senaste året. Det visar färska siffror från Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå.

Jämfört med mars i fjol minskade antalet arbetslösa med 5 900 personer och antalet permitterade med 3 700. I slutet av mars var andelen arbetslösa arbetssökande i Egentliga Finland 8,9 procent vilket är 2,6 procentenheter mindre än året innan.

Ser man till de regionala siffrorna ser läget bäst ut i Åboland, det vill säga Pargas och Kimitoön. Arbetslöshetsgraden ligger på 6,3 procent, vilket är sjunde lägst i landet. I Pargas minskade arbetslösheten med 27 procent jämfört med i mars i fjol och i Kimitoön med 30 procent.

Också i Åbo minskar arbetslösheten men inte lika snabbt som i Åboland. Arbetslöshetsgraden är 12,3 procent och i mars fanns det 15 364 arbetslösa arbetssökande i staden. Det är cirka 4 000 färre än i mars i fjol.

Allt fler unga har också hittat jobb. Arbetslöshetsgraden bland under 25-åringar har minskat med 31 procent och enligt statisktiken finns det nu 2 200 arbetssökande ungdomar i Egentliga Finland. Antalet arbetslösa 50-plussare har minskat med 20 procent och bland dem som är över 60 år med sju procent.

Däremot ökar antalet långtidsarbetslösa. Antalet personer som varit arbetslösa i över två år ökade med åtta procent och är nu 3 600 i Egentliga Finland.
Den sista mars fanns det 11 400 lediga arbetsplatser vid områdets arbets- och näringsbyrå. Det är 63 procent mer än för ett år sedan.

Nationellt ser läget också ljusare ut. För tillfället finns det drygt 80 000 färre arbetslösa arbetssökande jämfört med i fjol och nästan 42 000 färre som är permitterade.

För tillfället är 9,5 procent av arbetskraften utan arbete.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter