Förflytta dig till innehållet

Arbetet för svensk hemvård i Åbo avancerar – gratis rådgivning för äldre också aktuellt

Leif Westerén upplever att Åbos tjänstemän allt mer lyssnar på vad äldrerådet har att säga. Foto: Dan Lolax


Åbo stads äldreråds arbete för att äldre som vill få hemvård på svenska också ska få det börjar bära frukt.
Den kartläggning som gjordes under sommaren visar att hälften av dem som svarade på enkäten får hemvård på finska, trots att modersmålet är svenska, säger rådets medlem Leif Westerén.
Av de svenskspråkiga som får hemvård på finska vill hälften få vården på det egna modersmålet.
Westerén säger att han och äldrerådets ordförande Soili Raitanen diskuterar frågan med ansvariga tjänstemän på Åbo stad.
Målet är att alla som vill ha svensk hemvård också ska få det.
– Det har de rätt till enligt lagen. Det handlar om så pass få personer att det ska gå att lösa, genom servicesedlar eller köptjänster.
Äldrerådets enkät besvarades inte av alla 75 svenskspråkiga i stadens hemvårdsregister. Därför kommer man att upprepa kartläggningen för att få mer detaljerad information, säger Westerén.

Gratis rådgivning för över 75-åringar

Äldrerådet, där Westerén sitter på Åbo svenska pensionärsklubbs plats, kan notera ytterligare framgångar i sin intressebevakning.
Att staden börjat dela ut halkskydd för 65 år fyllda är en framgång. Att kollektivtrafiken från och med nästa vecka inleder ett årslångt försök med gratis bussturer för personer med rullator är en annan.
Dessutom finns i budgetförslaget för nästa år en geriatrisk seniorrådgivning för över 75-åringar.
Tanken är att en gratis sjukskötarmottagning på den geriatriska polikliniken på stadssjukhuset i förebyggande syfte ska ge råd och hjälp till också de 75-åringar som inte just nu får vård.
På sikt är det här ekonomiskt vettigt för staden, säger Westerén och hoppas att förslaget hålls i budgeten.
– Mottagningen ska också fungera på svenska.

Vårdseminarium på svenska

Vid sidan av det här ordnar äldrerådet seminarier.
Den 25 september, Aleksandrasalen på Universitetsgatan, blir det svenskt vårdseminarium i samarbete med Folkhälsan, Åbo svenska pensionärsklubb och Luckan.
Bland föreläsarna finns bland annat Åbolands ekonomichef Mona Rönnholm, Janna Lähtimäki, enhetsansvarig från Folkhälsan, och stadens hälsoservicedirektör Katariina Kauniskangas.
– Det seminarium vi ordnade för två år sedan var välbesökt och fick bra respons. Vi hoppas att också det här seminariet intresserar, så att man på finskt håll inte får för sig att det är onödigt.
I samband med seminariet ordnas ett informationstorg, med start klockan 12.30, där staden, föreningar och organisationer presenterar sin service för seniorer.
Seminariet, som inleds klockan 13, är avgiftsfritt och ingen förhandsanmälan behövs.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter