Förflytta dig till innehållet

Äras den som äras bör! – ”Det finns många myndigheter som kunde ta exempel av polisens tjänster på nätet”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Service på svenska. Man ska också ha förstånd att berätta när något görs bra och inte bara gnälla när man tycker att någonting inte fungerar.

Hade orsak att besöka polisen – på distans den här gången. Alltså uträtta ett ärende via polisens tjänster på nätet. Och kunde till min glädje konstatera att jag kunde göra det till 99,99 procent helt på svenska – wow!

De hade t.o.m. bemödat sig till om att ha adressen till polisens hemsida på svenska. Det var bara att gå in på polisen.fi. Man länkas direkt till polisens svenskspråkiga hemsidor och vidare till det aktuella ärendet, förvisso via deras finska nätadress men det kan man väl stå ut med när allt i övrigt fungerade helt på svenska.

Till och med identifieringen via bankernas identifieringstjänst länkas korrekt till bankernas svenskspråkiga sidor.

Och när mitt ärende krävde ett besök på en polisstation kunde det bokas i samma veva.

Och naturligtvis kom bokningsbekräftelsen och påminnelserna om avtalad tid på svenska.

Det har helt klart varit sakkunnigt folk som byggt upp nättjänsterna – snyggt och proffsigt!

Polisen.fi kunde bra fungera som ett exempel på hur man ska bygga bra nättjänster. Det finns många både statliga och kommunala myndigheter som kunde ta exempel av polisens tjänster på nätet.

Kjell Wennström

SFP

Kandidat i riksdagsvalet

Dela artikeln

En kommentar: “Äras den som äras bör! – ”Det finns många myndigheter som kunde ta exempel av polisens tjänster på nätet”

  1. Kurt Kronehag skrev

    Jag håller med Kjell Wennström, polisens e-tjänster i Finland är ypperliga. t.ex. pass och ID-kort ansökningar går snabbt, i motsatt till situationen i vårt västra grannland. Där är det både krångligt och omständligt att förnya ett svenskt pass, i synnerhet om man bor i Finland.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter