Förflytta dig till innehållet

Arabiska män diskrimineras på bostadsmarknaden

Annamaria Öblom. ÅU-foto

Män med arabiska namn diskrimineras på den privata hyresmarknaden i Finland. Det visar Annamaria Öblom i sin pro gradu-avhandling i psykologi vid Åbo Akademi.

I studien, som hon gjorde tillsammans med sin handledare Jan Antfolk, har de kollat hur många svar personer med arabiska namn fått jämfört med andra grupper. Under 2016 skickade de ut sammanlagt 1459 förfrågningar på utannonserade hyresbostäder. De jämförde både om det fanns skillnader mellan kön och skillnader mellan etnicitet.

Det visade sig att män överlag fick lite färre svar än kvinnor, medan män med arabiska namn fick markant färre svar än alla andra grupper.
Av de förfrågningar som undertecknats med ett arabiskt mansnamn besvarades 16 procent, medan de förfrågningar som undertecknats med ett finskt kvinnonamn besvarades av 42 procent.

Personer med arabiska namn fick överlag färre svar än personer med finskt eller svenskt namn. Men Öblom förklarar att skillnaden mellan arabiska namn och de andra grupperna var större för arabiska män än kvinnor.

Öblom och Antfolk hade också funderat att göra en studie om diskriminering på arbetsmarknaden. Men de beslöt att istället kolla hur läget är på hyresmarknaden, eftersom ingen liknande forskning tidigare har gjorts i Finland.

– Diskriminering på bostadsmarknaden är en viktig fråga med tanke på integration, säger Öblom och lyfter fram tidigare forskning som visar att diskriminering ökar risken för psykologiska problem hos individen.

Studien har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Plos ONE. Hela artikeln kan läsas här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter