Förflytta dig till innehållet

Är räven en onaturlig företeelse i yttre skärgården?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Utös rävar utrotades i januari i en jakt organiserad av Forststyrelsen, som förvaltar Skärgårdshavets nationalpark. Jakten väckte hård polemik och fick inte alls en enig förståelse inom Utöborna (ÅU 22.1.2022).

Nu har Forststyrelsen avsikten att sända en skara män med bössor till andra öar i yttre skärgården för att utrota rävar. Nästa mål lär vara Jurmo, trots att det enligt Jurmo fågelstations fågelskådare är osäkert om det ens finns en enda räv på ön.

Jag har frågat Forststyrelsen om jakten genomförs, men det är svårt att få någon information.

Syftet med att utrota rävstammen är att trygga ejderns produktion av ungar och att skydda några sällsynta fågelarter. Ejderstammen har gått kraftigt tillbaka i yttre skärgården och stammens tyngdpunkt har förskjutits mera inomskärs. Ejderns partal i yttre skärgården har minskat nästan 95 procent från toppåret 1993 till nutid enligt Forststyrelsens publikation ”Skärgårdsfågelfaunans historia, utveckling och nuläge” (2017).

Den huvudskyldiga är dock inte räv utan havsörn. I den ovannämnda publikationen sägs: ”Ejderstammens krasch i de marinaste delarna av Åbo skärgård beror med stor sannolikhet på predation av havsörn”. Detsamma gäller också till exempel minskning av grågås.

Några fågelskådare har sagt till mig att den drastiska minskningen av ejdrar genom havsörnarnas predation inte är något särskilt problem, då det är en helt naturlig företeelse. Men när räven kommer med egen hjälp till yttre skärgården, det tycks vara något onaturligt och den måste utrotas.

En ö av Jurmos storlek kan inte livnära särskilt många rävar. Naturen ser trots allt till att stammen förblir liten. Rävar kan leva över vintern genom att fånga små gnagare. Gnagarstammen håller sig därmed liten. När det finns bara få gnagare, har också ormar inte så mycket att fånga och deras stam håller sig måttlig.

Räven är säkert ett rovdjur, men också den bidrar för sin del till naturbalansen.

Frågan är: hör räven till Finlands – även till utskärens – natur eller hör den inte? Enligt Forststyrelsen tycks svaret vara nej.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter