Förflytta dig till innehållet

Är nazikopplingar orsaken till avbokad festival på Kåren i Åbo? – vd kommenterar inte

Arkiv/ÅU
Kårens skylt

Arkiv/ÅU

Kåren backade från ett avtal om att låta ”Turku Saatanalle” ordnas på Tavastgatan. Exakt varför vill Kårens vd inte säga. ÅU-foto


Bara fyra veckor innan festivalen ”Turku Saatanalle” skulle ordnas på Kåren i Åbo bryter Kåren avtalet med festivalarrangören, föreningen Metallihelvetti.
Turun Sanomat var först med nyheten. Till tidningen säger föreningens representant att avtalet har sagts upp av Kåren och att föreningen inte fått några förklaringar.
Samma festival ordnades på Kåren i fjol och var då en framgång, både publikmässigt och ekonomiskt sett, säger representanten.

Motion uppmärksammade festivalen redan i oktober

Faktum är att festivalen varit ett orosmoment för Kåren, dess fullmäktige och ekonomidirektion sedan oktober i fjol.
I oktober lämnade Åbo Gröna Vänster (ÅGV) in en motion till fullmäktige under rubriken ”Etiska riktlinjer angående uthyrning till externa gäster”.
ÅGV noterade i motionen att festivalen har en samarbetspartner vars ägare har kopplingar till nazistiska rörelser.
Företagaren ”har tidigare öppet haft nazistiska produkter till försäljning på andra festivaler”, skrev ÅGV.
Eftersom företagaren skulle ha ett försäljningsbord framme också under festivalen i mars fanns det enligt ÅGV en risk för att ”nazistisk propaganda [skulle finnas] till försäljning i Kårens festlokal.”
ÅGV påpekade också att de högerextrema kopplingarna gällde ett av banden som bokats för ”Turku Saatanalle”.
ÅGV drog slutsatsen att festivalen strider mot Åbo Akademis studentkårs (ÅAS) jämställdhetsplan och krävde att:

  • ”Studentkårens styrelse i samband med Kafé Gadolinia kb formar ett ställningstagande mot de band och samarbetsparter med högerextrema kopplingar som deltar i Turku Saatanalle.”
  • ”Studentkårens styrelse arbetar fram riktlinjer angående uthyrning till externa gäster.”

Liknande diskussioner har förekommit tidigare

Fullmäktige konstaterade i sitt beslut om motionen att studentkåren inte godkänner nazistiska sympatier eller viljeyttringar i sina fastigheter.
Ekonomidirektionen fick till uppgift att föra en dialog med arrangörerna och göra klart att ”inga medverkande med nazistiska sympatier får uppträda eller verka i ÅAS fastigheter”.
Till saken hör att såväl företagaren som festivalen förekommit i liknande diskussioner tidigare.
2017 krävde klubben Gong i Åbo att ”Turku Saatanalle” skulle avboka ett par band med högerextrema kopplingar och i fjol somras förbjöd beslutsfattare i Tammerfors företagaren från att sälja produkter på evenemang där staden var medarrangör.

Kårens nya vd är fåordig om fallet

Så var det dessa kopplingar som fick Kåren att bryta avtalet med arrangören? ÅU ringde upp Kårens vd Susanna Häyry.
Har beslutet att bryta avtalet med föreningen som ordnar festivalen att göra med den motion som ÅGV lämnade in i oktober, där man uppmärksammade eventuella nazistkopplingar?
– Det kan jag inte kommentera.
Häyry vill inte heller kommentera om hon diskuterat ÅGV:s motion med ekonomidirektionen, eller om föreningen inte följt avtalet med Kåren.
Hon säger att Kåren brutit avtalet enligt dess villkor, det vill över 30 dagar innan evenemanget, och att allt gått juridiskt rätt till. I övrigt är Häyry fåordig.
Finns det en risk med att inte förklara närmare, med tanke på framtida evenemang och Kårens pålitlighet som hyresvärd?
– Vi är väldigt pålitliga och vill hålla de avtal och villkor som vi gjort – också i det här fallet. Det finns inga förändringar i hur vi behandlar våra gäster.
Var det ett misstag att låta föreningen hyra lokalerna?
– Det vill jag inte kommentera. Det gäller tidigare beslut.
Avtalet mellan Kåren och festivalarrangören gjordes när Patrik Fellman var vd för Kåren.
Fellman avgick i oktober i fjol och Linda Lindholm var t.f. vd fram till årsskiftet då Häyry tillträdde.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Är nazikopplingar orsaken till avbokad festival på Kåren i Åbo? – vd kommenterar inte

  1. ÅU skrev

    Hej Johan. Du har helt rätt att det finns en skillnad. Att extremhögern nämns i sammanhanget beror på att den nämns i den motion som ÅGV lämnade in. På följande sätt: ÅGV påtalade först nazistiska kopplingar till en företagare, sedan att ett av de banden har högerextrema kopplingar, och till slut – vilket är ett direkt citat från motionen – att ”Studentkårens styrelse i samband med Kafé Gadolinia kb formar ett ställningstagande mot de band och samarbetsparter med högerextrema kopplingar som deltar i Turku Saatanalle.” Mvh Dan Lolax

  2. Johan Andersson skrev

    Vill gärna höra en vettig motivering till varför ni benämner nazister för högerextrema. Dom har inget med högern att skaffa förutom nationalism och godkännandet av visst privat ägande. I övrigt är dom socialister, snudd på kommunister. Bara att kolla lite djupare i deras ideologi.
    Avskum är dom orberoende!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter