Förflytta dig till innehållet

Är Kuppis koloniträdgård till salu?

Åbo Underrättelsers logo

Stadsutveckling. Vi lever i en tid då den biologiska mångfalden minskar och då klimatförändring fortsätter. Om vi vill leva ett gott liv förutsätter det att vi satsar på att skydda natur och miljö i stället för på kortsiktig ekonomisk vinning.

Om vi inte skyddar Kuppis koloniträdgård så hur kan vi då, i en tid av allt större naturförlust, på ett trovärdigt sätt säga att vi främjar den lokala naturens mångfald?

Vad är sist och slutligen viktigare: att som arv efterlämna en stadsmiljö som karaktäriseras av naturens mångfald eller en stadsmiljö som karaktäriseras av allt mera asfalt och betong?

Enligt en undersökning som YLE beställt av Taloustutkimus känner över 80 procent av finländarna oro för klimatförändringen och naturförlusten. Med all orsak.

Av världens vilddjursstam har över två tredjedelar försvunnit under de senaste 50 åren. Skadedjur och invasiva arter hotar diversiteten inom växtvärlden. Många arter och djur, som naturvandrare är vana att se, hotas av utrotning även i Finland.

I den offentliga debatten har en del av våra beslutsfattare motiverat sin vilja att låta bulldozers jämna koloniträdgården med marken med att man vid en försäljning av markområdet för att där bygga höghus skulle kunna inhösta en drös med pengar.

Låt oss betrakta detta.

Senast nu, då klimatförändringen och naturförstöringen är städse närvarande och kommer att förbli för en lång tid framöver, kan det vara på sin plats att för åtminstone ett ögonblick stanna upp och fundera över om naturen, klimatet och en grönskande och frisk stadsmiljö som den vid koloniträdgården, verkligen skall vara till salu. Låt oss åtminstone för oss själva svara på den frågan.

Städerna borde med omsorg utvecklas till paradis värda att leva i, i stället för att som nu i första hand formas för att tjäna kortsiktiga ekonomiska vinstintressen.

En livskraftig miljö är inte avhängig av ekonomiska vinstintressen men en sund ekonomi är beroende av att naturen mår bra. Mänskligheten har redan råkat ut för naturkatastrofer och klimatförändringar som en följd av egoism då de ekonomiska vinstintressena har dominerat på bekostnad av ekologisk hållbarhet.

Åbo gör nog klokt i att se skogen för träden och kraftfullt värna om de kulturhistoriskt värdefulla koloniträdgårdarna, stadsskogarna, naturängarna och överlag om alla de andningshål i staden i vilka invånare och djur kan leva och må väl.

Grönområdena borde utökas och inte minskas. Så gör man t.ex. i Paris som ju lidit av heta luftmassor under de senaste månaderna. Paris ämnar i snabb takt plantera 170 000 träd som kommer att rena luften och skänka skugga då solen gassar.

Dessutom har Paris beslutat att riva upp asfalt på sådana områden där asfalten inte är nödvändig. Denna åtgärd kommer att sänka temperaturen under heta dagar, att suga upp vatten under skyfall och sålunda att minimera risken för översvämningar.

Kuppis koloniträdgård är en öppen och unik fristad för alla intresserade besökare. Dess verksamhet, som grundar sig på en öppenhetsprincip, är det lönt att utveckla vidare i samarbete med Åbo stad. Om vi släpper bulldozrarna fria kommer vi aldrig att återfå en likadan pärla som Kuppis koloniträdgård.

Jaakko Lindfors

Ledamot i Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktige, ledamot i Åbo stadsfullmäktige (VF)               

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter