Förflytta dig till innehållet

Är Finland i krig eller inte?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nu ger sig politiker, lagkloka och andra experter hän åt hårklyveri och tvistar om påvens skägg. Men när ett land blir utsatt för hybridkrigföring hjälper det inte att säga att man inte är med, att man vill vara utanför!

Och när Finland redan i flera år har understött Ukraina i dess heroiska kamp mot Ryssland, när vi har infört kraftiga begränsningar av handeln, avbrutit samarbetet på konstens och vetenskapens område och stängt gränsen till Ryssland, går det inte längre att hävda att vi är neutrala.

Som pricken på i:et har dessutom vår tidigare statsminister Marin tillsammans med många andra ledande personer i väst krävt att Putin och några andra ryssar skall ställas till svars inför internationella brottmålsdomstolen och att Ryssland skall betala krigsskadestånd.

Var detta allvarligt menat eller bara förflugna ord, som helst skall glömmas?

Det här kan nog inte mera kallas fredlig samexistens med vår östra granne! Definitionen på krig har liksom innebörden i många andra ord ändrats under årens lopp. Vi kan ännu mycket väl ha framför oss ett nytt trettioårigt krig mellan demokratin i väst och despotin i öst. Skall Finland då ”diplomatisk” dra sig ur kampen och förklara sig neutralt? Det vore nog skam och nesa! Är det verkligen vad det finska folket vill?

Vi är nu de facto i krig med Ryssland. Låt oss därför kalla företeelsen vid deras rätta namn! Som fördjupande läsning rekommenderar jag ”Kejsarens nya kläder” av H.C. Andersen.

Jan-Erik Ingvall
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter