Förflytta dig till innehållet

Är elbilar verkligen bättre för jorden?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det har kommit en massa elbilar som sägs vara mycket bättre för naturen och minska på den ”globala uppvärmningen” men är det verkligen sant?
Alla stora elbilsbatterier, som driver själva bilen, vad händer med dem? Efter cirka 5–10 år så kasseras det gamla elbilsbatteriet och ett nytt köps.
Detta händer hela tiden och om elbilarna skall bli mycket fler, och kanske det enda tillåtna, kommer miljontals elbilsbatterier att varje dag hamna på soptippen. Så är detta faktisk bättre än avgaser?
Bensinbilar håller i 30+ år medan elbilar, med all teknologin som får saltvatten i sig hela tiden och oftast inte är av väldigt bra kvalité, kanske bara håller 15–20 år. I så fall blir det också mera bilskrot i världen.
Jag tycker att till exempel biobränsle skulle vara ett bra alternativ. Det blir inga stora rester av något som blir kvar i naturen.
Biobränslen är förnybara bränslen som är producerade av levande organismer (biomassa), till skillnad från bränsle som måste pumpas upp från marken.
Det dåliga med biobränsle är att det kommer en liten mängd avgaser från motorn.
Cevin Arén

Dela artikeln

En kommentar: “Är elbilar verkligen bättre för jorden?

  1. Mats Björklund skrev

    Cevin, motivera gärna varför bensinbilar skulle hålla avsevärt längre än elbilar (frånsett batteriet). Båda har praktiskt taget samma kaross och kringutrustning och enbart motorn, kraftöverföringen och drivmedlet skiljer. En elmotor är mycket enklare, lättare och driftsäkrare än en förbränningsmotor med växellåda. Verkningsgraden är högre och spillvärmen är lägre. Snabbare och billigare att tillverka och serva är den också. Både elbilen och bensinbilen med sin elektronik utsätts på samma vis för saltvatten och slitage. Visst, man kan ju bygga en elbil som håller låg kvalitet, precis som man gjort med många konventionella bilar, men alla möjligheter finns att bygga någonting bättre.
    Elbilsbatteriet är ett problem, men mycket går att återvinna och tekniken går framåt. Jämförelsevis, hur kan man återvinna avgaserna från konventionella bilar? Redan i dagsläget ger tillverkarna upp till 10 års garanti på elbilsbatteriet och det betyder ingalunda att batteriet är slutanvänt då garantin är slut. Batteriteknologin är inte den samma som i din mobiltelefon eller laptop, så direkta paralleller angående hållbarheten kan man inte dra. Flera ebilsmodeller med längre körsträcka per laddning är också precis bakom hörnet för dem som behöver det.
    En ännu större utmaning blir elproduktion och eldistribution om elbilar snabbt blir lika populära som förbränningsbilar är idag.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter