Förflytta dig till innehållet

Är du bäst på att sortera sopor? Bevisa det och ta chansen att vinna en resa till Singapore

Tävlingsdeltagarna kan testa sina kunskaper om till vilket sopkärl olika sopor hör i Åbo på torsdag. Är man riktigt duktig går man till finalen som ordnas i juli, vars förstapris är en resa till Singapore. Bilden är från i fjol då en deltävling ordnades i Reso. Pressbild


Vanda Energi ordnar FM i sopsortering för tredje gången i år. Målet är att stärka finländarnas sorteringskunskaper, eftersom de ännu kräver förbättring.
I år finns det för första gången en klass för barn, i vilken alla under 14 år kan delta. De som är över 14 år deltar i klassen för vuxna.
Den femte av elva deltävlingar ordnas i köpcentret Skanssi på torsdag klockan 14–18. På den fartfyllda banan kan tävlingsdeltagarna testa sina kunskaper om i vilket sopkärl olika sopor hör. Någon förhandsanmälan behövs inte. Man kan träna sortering genom att spela Roskapeli, ett mobil- och datorspel som även hittas på nätet.
– Mycket skräp hamnar i onödan i blandavfallet, när man inte känner till hur man ska återvinna det. I Roskapeli lär man sig hur man ska sortera olika avfall på rätt sätt. Spelet kan användas som hjälpmedel i till exempel skolornas undervisning. Med hjälp av spelet kan man träna på att sortera eller delta i själva tävlingen till exempel under bussfärden, tipsar Vanda Energis kommunikations- och personaldirektör Mervi Suorsa.
Semifinalen och finalen i FM i sopsortering äger rum i samband med Dickursbyfestivalen lördagen den 21 juli. I semifinalen möts de bästa i alla deltävlingar samt den tävlande som fått bäst resultat i Roskapeli. Till finalen går de två bästa. Vinnaren får titeln Roskamestari 2018 och som pris en resa för två till Singapore. Bland alla som deltagit i deltävlingarna utlottas biljetter till Dickursbyfestivalen. I barnens klass får hela turnéns vinnare ett årskort och varje deltävlings vinnare ett månadskort till Superpark. Bland de övriga deltagarna utlottas entrébiljetter till aktivitetsparken.
Deltävlingen i Åbo ordnas i samarbete med Sydvästra Finlands avfallsservice. Vid tävlingsplatsen ger LSJH råd i ärenden som berör återvinning och avfallshantering i det egna bostadsområdet.
Under tävlingsdagen betjänar även LSJH:s pop up-sorteringsstation, till vilken man kan föra rimliga mängder farliga avfall från hushåll, såsom batterier, lysrör och lågenergilampor samt småelektronik och avlagda textilier. Sorteringsstationen finns klockan 10–18 vid parkeringsplatsen för höga bilar, bredvid Nestes obemannade bensinstation.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter