Förflytta dig till innehållet

”Är det valfrihet om man minskar gymnasieplatserna så att ett större antal elever i praktiken inte kan välja den skola de i första hand önskar?”

blå ruta med debattvinjett nere till vänster, ung mänskas händer med dator bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Unga och studier. I Åbo diskuteras antalet svenskspråkiga studieplatser på andra stadiet. Vi i Sarlinska skolans och Pargas svenska gymnasiums föräldraförening oroar oss för hur utfallet blir ifall Katedralskolans studieplatser minskar.

Det är anmärkningsvärt att man inte ser Åboland som en helhet då vi vet att elever också söker studieplats över kommungränserna. Frågan om andra stadiets utbildning är inte bara lokal utan även regional.

Det krävs ett regionalt samarbete så våra politiker har möjlighet att se till att det finns studieplatser för våra ungdomar.

Vi hoppas att bildningssektionerna och våra politiker tillsammans tar sig an denna kärnfråga i våra tvåspråkiga kommuner.

Hör skolorna och studiehandledarna och diskutera saken gemensamt innan ni fattar beslut om studieplatserna i framtiden!

Den avgörande informationen om elevantal och elevströmmar har studiehandledarna i skolorna.

Enligt dem kommer antalet svenskspråkiga elever inte att sjunka på ett bra tag, däremot förväntas vi ha ett extra stort antal sökande till de svenska utbildningarna på andra stadiet i Åboland 2025.

Antalet elever i årskurs 8 i de svenska skolorna i regionen är rekordhögt, totalt 351 elever jämfört med årets nior som är 303 och årskursen över dem som var 312 elever ( Vipunen , 2022).

Är våra kommuner och mottagande skolor beredda på detta?

Läropliktslagen förpliktigar eleverna att söka vidare till gymnasiet eller yrkesutbildning.

Vissa folkhögskolor erbjuder också linjer för läropliktiga – men i Åboland är alternativen få och alla ungdomar är inte mogna för att flytta hemifrån. Logistiken i regionen är inte heller den bästa, att förflytta sig mellan Pargas och Kimitoön eller Nådendal och Pargas dagligen utan bil är bökigt och tidskrävande. Redan inom Pargas stad har vi långa sträckor – inte i kilometer – men i tid.

En minskning av gymnasiestudieplatserna i kombination med ett högt antal sökande kommer att skapa oro och obalans och ett större antal elever som i praktiken inte kan välja att gå i den skola de i första hand önskar.

Är detta valfrihet?

Styrelsen vid Sarlinska skolans och Pargas svenska gymnasiums föräldraförening
Pia Roos-Mattjus
Ordförande

Jörgen Hermansson

Johanna Lindholm-Järvinen

Eva Palmgren-Wikström

Ann-Louse Sirén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter