Förflytta dig till innehållet

Apteekkari–lehti: Dålig äldrevård leder till att kvinnor blir hemma och sköter om släktingar

En äldre person som sitter på en rollator och enannan äldre person som står bredvid.

Då behovet att sköta om någon upphör går det kanske inte längre att återvända till arbetslivet, till exempel på grund av åldersdiskriminering. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Den dåliga äldrevården i Finland kan leda till att regeringen inte uppnår sitt sysselsättningsmål på 75 procent, säger forskare till tidningen Apteekkari–lehti.

Många kvinnor i medelåldern slutar jobba och blir närståendevårdare innan de är i pensionsålder. Orsaken är vår bristfälliga äldrevård, skriver Appteekkari–lehti.
Då behovet att sköta om någon upphör går det kanske inte längre att återvända till arbetslivet, till exempel på grund av åldersdiskriminering.
— Resurserna borde ökas inom äldrevården. Det är dyrt då människor slutar jobba. Det är inte vettigt att skära i vårdplatser och förvänta sig att närstående tar hand om personerna, säger Mia Silfver–Kuhalampi, lektor i socialpsykologi vid Helsingfors universitet till tidningen.
Enligt tidningen är det här också ett problem i andra länder. I till exempel Storbritannien, USA och Japan är det vanligt att folk slutar jobba för att ta hand om släktingar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter