Förflytta dig till innehållet

Äppel för hela slanten i Söderlångvik på lördag

Marknadsstånd framför en byggnad. Mycket folk rör sig.

Äppeldagen brukar locka stora besökarskaror till Söderlångvik gård. Foto: pressbild


Det är redan fjortonde gången som man i år, på lördag den 28 september klockan 10-16, firar Äppeldagen på Söderlångvik gård. Under de senaste åren har evenemanget lockat över tusen besökare.
I fokus är förstås äpplet: dagen till ära utlovar trädgårdsmästare Karin Arfman att man har chansen att provsmaka nästan tio olika äppelsorter och kan dessutom få tips om vad de olika sorterna lämpar sig för.
Pomolog Leif Blomqvist finns på plats för att svara på frågor om olika äppelträd.
— Det är fritt fram att fråga om de äppelsorter som finns hemma i den egna trädgården. Det kan underlätta om man tar med sig till exempel ett äpple från trädet, tipsar Arfman.
man i ett marknadsstånd med skylten "rådgivning"

Man kan passa på ett fråga pomologen om äpplen även i år. Foto: pressbild.


På gården är äppelplockningen i full gång och skörden ser ut att bli tillfredsställande.

Inte bara äpplen

Förutom äpplen kan man under dagen också köpa andra lokala delikatesser, mathantverk och hantverk.
Till det traditionella Äppeldags-konceptet hör sedan några år tillbaka att man presenterar ett konstverk, som passar in i gårdens miljö. I år är det konstverket ”Hanami – Vackra tankar” av bild- och samhällskonstnär Sara Ilveskorpi att få sin start under evenemanget.
Hanami är japanska och betyder ”att beskåda blommor”. Äppeldagsbesökarna har möjlighet att plantera sin egen blomlök i ett vackert mönster i form av en äppelblomma.

Musik och författarträff

Förutom detta bjuder Äppeldagen på musik. De som uppträder är Kimito Island Big Band (kl.12) och Kake & co (kl.13) samt Arne Alligator (kl. 14).
I vagnsmuseet ordnas en författarträff med Hedda Kainz som berättar om sin nya bok ”Stanna en stund i Kärra”. Utöver det blir det också demonstration i trädskötsel, hästridning, traktorsafari och konstworkshop.
Eftersom museet genomgår en omfattande renovering är det inte öppet. Intresserade kan dock följa med på en guidad tur för att bekanta sig med renoveringen.
 
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter