Förflytta dig till innehållet

Apoteken hjälper dig hålla koll på dina piller

Infoblänkare. Ledande farmaceut Annelie Fjäder från Pargas hälsocentral och provisor Milla Heinonen på Pargas apotek hoppas så många som möjligt gör upp ett medicinkort. Foto: Mikael Heinrichs


Den riksomfattande läkemedelsdagen ordnades för sjätte gången i går. Det handlar om en årligen återkommande dag, då man från apotekens och Fimeas sida vill uppmärksamma hur viktigt det är att ha en aktuell och uppdaterad läkemedelslista.
På Pargas apotek påminner provisor Milla Heinonen och farmaceut Annelie Fjäder från Pargas hälsocentral om att det lönar sig att göra upp en lista eller ett läkemedelskort så man kan säkerställa att de läkemedel man tar är säkra och trygga att använda ihop med andra receptfria läkemedel eller natur- och hälsokostpreparat.
– Vi vill uppmuntra våra kunder att fråga om sina läkemedel och göra ett läkemedelskort som man lätt kan visa upp till exempel om man besöker läkarjouren. På apoteket kan man sedan kolla att till exempel egenvårdsmediciner passar ihop med den medicin man blivit ordinerad, säger Heinonen.
Medicinkortet kan i princip se ut hur som helst, eftersom det inte finns någon standardiserad modell för det. Kortet kan också vara en handskriven lapp, men för tydlighetens skull rekommenderas någon form av färdigt formulär.
– Man kan när som helst hämta ett medicinkort från apoteket eller hälsocentralens information eller skriva ut ett eget från nätet, säger Fjäder.
Medicinkortet i sig kostar inget, men vill man ha hjälp med att fylla i det uppbärs en avgift på apoteket. Det finns också en avgiftsbelagd tilläggstjänst, kontrolltjänsten för medicinering, där man på apoteket utreder läkemedlens samverkan, rätta doseringstidpunkter och anvisningar samt lämpligheten för äldre.
En mer ingående kontroll, det vill säga utvärdering av läkemedelsbehandling, kan man också låta göra.
– Här på Pargas apotek har vi en farmaceut som gått en tilläggsutbildning som krävs för utvärderingen och jag utbildar mig också för tillfället, berättar Heinonen.
I samband med kontrolltjänsten görs inga ändringar i läkemedelsordinationer på apoteket, utan läkare rådfrågas alltid i sådana fall att det är befogat.
– Det är också oerhört viktigt att man faktiskt listar alla mediciner på medicinkortet, det vill säga också egenvårdsprodukter, naturvårdsprodukter och mediciner man endast tar vid behov. Allt borde komma fram i kortet, påminner Fjäder.
Medicinkort kan man hämta när som helst på apotek och hälsocentraler, med hjälp av Läkemedelsdagen vill man bara påminna om hur viktigt det är att ha ett sådant kort.
– Det lönar sig att vara aktiv gällande den egna medicineringen och att vara intresserad, säger Heinonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter