Förflytta dig till innehållet

Anton Brotkin tar över som tränare för FC Boda

Anton Brotkin tränar FC Boda nästa säsong. Foto: Johan Backas


Anton Brotkin tar över som tränare för FC Boda nästa säsong när John Byman lämnar uppgiften.
Ekenäsbon Brotkin har spelat som lagkapten i Boda de senaste säsongerna men fick det här året spolierat av en knäskada redan i våras. Sedan dess har han inte synts till på planen.
– Jag fokuserar fullt ut på tränaruppgiften och kommer inte att spela nästa år. Att koncentrera sig på både tränandet och spelandet skulle inte gå så bra tror jag, säger Brotkin.
Nästa säsong vill han se sitt lag vara en spegelbild av hans egen spelstil som ettrig tvåvägsmittfältare.
-Vi ska vara aggressiva och svåra att ta poäng av. Någon egentlig målsättning har vi inte ännu, men absolut är minimimålet att spela i trean också därpå följande säsong.
Var det ett lätt beslut att ta över Boda?
-Jag har länge tänkt pröva på tränarrollen i något skede. Nu dök den här möjligheten upp och knäskadan gjorde att jag inte behövde fundera så länge innan jag tackade ja.
Vem som tar över som assisterande tränare efter Matias Wasiljeff är också oklart, men helt klart är att Brotkin vill ha någon som hjälper till.
-Det går inte att stå ensam och ropa med 25 spelare, de gånger det faktiskt dyker upp så många på träning.
Brotkin har ingen klar bild av hur många av det här årets spelare som fortsätter nästa år, men hoppas på så många som möjligt.
-Helst ser jag så klart att så många som möjligt är från Kimitoön, men klart är att vi behöver några förstärkningar som på riktigt tillför något.
Tänker du utnyttja dina kontakter i Ekenäs för att locka spelare därifrån?
-Spelarna där har bra urval på lag då det finns lag i första, tredje och femte divisionen. Så det blir kanske inte så lätt, men nog har jag några spelare jag tänker kontakta, säger Brotkin.
På tisdagskvällen såg Brotkin Boda förlora säsongens sista match, den uppskjutna mot TPK. Åbolaget var bättre med 5-2, vilket betyder att TPK klättrade förbi PIF till en sjätte plats och Boda slutar åtta.

John Byman slutar som tränare för FC Boda för att hinna göra annat än vistas på fotbollsplanen. Foto: Johan Backas


Huvudtränaren John Byman kunde inte närvara, men i huvudsak är han nöjd med säsongen som helhet.
-Vi säkrade egentligen seriekontraktet redan i början av juli, mitt mål var att vi skulle göra det så tidigt som möjligt. På våren fick vi poäng med oss utan att spela jättebra. Laget skulle ha potential att spela bättre, det var väldigt varierande från match till match. Toppmatcher blandades med bottennapp, säger Byman.
Han tränade representatonslaget, samtidigt som han spelade i utvecklingslaget, i knappt två och en halv säsong efter att ha tagit över efter Tero Forss sommaren 2015 då laget låg i botten av tabellen.
-Jag tyckte direkt att spelarnas självförtroende steg och resultaten blev bättre, men vi hann inte upp över strecket. Fjolåret i fyran var en fullträff då vi förlorade vår första match först efter att avancemanget var säkrat.

Hurudant lag lämnar du över till följande tränare?

-Stor potential finns det, ett problem i år har varit att flera spelare inte varit i tillräckligt bra skick. En stor utmaning blir att se till att konditionen blir bättre och spelsystemet fungerar då spelarna har svårt att komma på de gemensamma träningarna, säger Byman.
Brotkin är medveten om att de problemen måste lösas på något sätt.
-Vi har egentligen gemensamma fotbollsträningar först från februari, när planen i Pemar öppnar. Innan det tränar vi kondition både individuellt och i grupp, säger Brotkin som ändå säger att oktober blir ledig för alla.
Boda kommer också fortsätta med ett utvecklingslag i femte divisionen, vem som leder det är oklart.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter