Förflytta dig till innehållet

Äntligen seger på hemmais – Sport nollades i jumbofinalen

Lauri Pajuniemi (t. h.) befäste sin position som TPS effektivaste skytt i höst med sina dubbla mål mot Vasa Sport. Foto: Mats Lundberg


Som sista lag i ishockeyligan lyckades TPS öppna sitt segerkonto även inför hemmasupportrarna denna höst. På tionde försöket i Åbohallen knep de svartvita alla tre poäng i jumbomötet med Vasa Sport på onsdagen.
Stor matchhjälte blev Lauri Pajuniemi som svarade för båda målen i 2–0-segern. Med sina fullträffar blir Pajuniemi den förste Åbospelaren den här säsongen att nå tvåsiffrigt i skytteligan. Den tjugo år gamla högeryttern är nu uppe i elva baljor.
Det märktes tydligt att det var två ängsliga lag som möttes. Felpassningarna från bägge sidor kunde räknas i tiotal och speciellt många målchanser skapades heller inte.
Efter en mållös första period där Sport trots tre numerära överlägen inte kunde spräcka nollan, följde en nästan lika intetsägande andra akt. Men med fyra och en halv minut kvar till andra pausen var det ändå hemmalaget som lyckades bryta dödläget.
 

Backhand och direktskott gav resultat

Ett väggspel mellan Lauri Pajuniemi och Petteri Wirtanen resulterade i att Pajuniemi med en backhand gjorde 1–0 på en målvaktsretur. För en gångs skull kom ett skott i stället för den i regel dödfödda extrapassningen. TPS hade fått det viktiga första målet.
Knappt halvvägs in i slutperioden föll det slutliga avgörandet när Jared Wilson tacklade TPS-centern Elias Karvonen med regelvidriga metoder. Karvonen blev liggande på isen en stund och leddes sedermera av banan.
Under powerplay-spelet som följde malde TPS kvarnar på en god stund innan Pajuniemi mycket snyggt satte tvåan med ett direktskott på Ilari Filppulas öppnande diagonalpassning.
– Otroligt skönt att äntligen få vinna här i hemmahallen. I sakta mak börjar de nya grejer som nya tränaren kört in synas i vårt spel. Förhoppningsvis får vi det att lossna nu, säger matchvinnaren Pajuniemi till Radio City.
– Matchen i dag blev ganska söndrig på grund av alla utvisningar. Extra kul var det förstås att till slut få göra de mål vi behövde för att vinna matchen.
I sammandraget drygar TPS ut luckan ner till Sport från tre till sex poäng. Avståndet för TPS upp till Jukurit strax ovanför slutspelsstrecket är likaså sex poäng.
TPS fortsätter med en till hemmamatch på lördag mot Helsingfors IFK. Nedsläpp klockan 18.30 i Åbohallen.
 
TPS–Sport 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
I: –.
II: 35.31 Lauri Pajuniemi (Petteri Wirtanen) 1–0.
III: 50.59 Pajuniemi (Ilari Filppula, Henrik Larsson) 2–0 (pp), 57.39 Sport timeout.
Utvisningar: TPS 4×2 min, Sport 4×2 min + Jared Wilson 10 min.
Mål/powerplay: TPS 1/3, Sport 0/3.
Målvakter: Rasmus Tirronen TPS 7+5+6=18, Niko Hovinen Sport 9+5+9=23 (borta 57.39–59.55).
Skott: 35–32 (13–12, 9–8, 13–12).
Domare: Lassi Heikkinen–Jukka-Pekka Koistinen.
Publik: 4083.
Planens lirare: Lauri Pajuniemi, TPS.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter