Förflytta dig till innehållet

Äntligen dags för firmans lillajulsfest!

Johanna Molin

Detta hade jag inte trott att jag skulle säga, nämligen under de senaste åren (även innan coronan) har jag aktivt undvikit nästan alla jobbrelaterade fester. Delvis beror det på livsskedet, jag har helt enkelt inte haft lust att mitt i rusningsåren vaka eller spendera extra tid i arbetsrelaterade sociala sammanhang.

Även om jag är en mycket social person och ger ofta mer av mig själv än det som begärs eller önskas, så är kraven så höga även hemma att jag hellre prioriterat städning och lek framför vakande och dans.

Snart två år av restriktioner har dock fått även mig att sakna de traditionella ”firmans lillajulsfester” med allt vad helheten innebär. Så mycket faktiskt, att jag i år genast meddelade mitt intresse för att bli medlem i lillajulskommitén och delta i planeringen av en gemensam fest för närmare 200 kolleger i företaget.

Nu ska jag se till att det inte sparas på något, det skall finnas allt och lite mer – åtminstone i planerna! Festen ska börja redan tidig eftermiddag, alla skall delta i att bygga upp olika temarelaterade rum, det skall vara dans och sång, olika typer av maträtter och dryck. Givetvis skall vi sedan fortsätta kvällen ända till småtimmarna och hem åker vi inte utan det får bli hotell!

Måste förbereda utstyrsel, mina festkläder har väl antagligen blivit för små i garderoben och dans med högklackat måste övas. Det ska vara program, men även tid att lära känna alla och uppdatera om allt som hänt de senaste åren. Men vänta, inget har ju hänt, vi har bara suttit hemma på Teams möten…bäst att ändå fixa med några programnummer, så det inte blir pinsamt.

Undrar hur alla ser ut på riktigt, kommer jag att känna igen mina kolleger utan den bekanta bakgrunden från hemmakontoret?

Nåja, sedan måste vi kolla restriktioner och rekommendationer, bäst att även kolla med personalen hur de ser på det hela. Ska vi ha ansiktsmasker på dansgolvet, fick man redan sjunga karaoke, hur många handdesinfektionsburkar behöver vi?

Festen lär ta slut vid midnatt, skall vi fortsätta till något annat ställe, måste man då ha coronapass, måste googla lite vad som gäller för olika regioner. Ska det ordnas i hybridform för dem som vill festa på distans?

Det var så länge sen sist så jag bestämde mig för att tjuvstarta för att öva lite på kvällsvakandet och dansandet med att ordna en afterwork för mitt team. Allt kändes som en bra idé ända tills samma eftermiddag, då tog nämligen fredagströttheten över och svepskälen till att ställa in allt fyllde mitt huvud. Hur ska jag orka ”laga mig”, vaka, vara social och överleva morgondagen?

Vilken tur att jag ändå tog mig i kragen och skruvade fast discolampan i kontorets tak medan 90-tals hittarna spelade på högsta volym, nämligen en roligare kväll har jag inte haft på länge! Det var musik, dans och sång, goda skratt både under kvällen och veckorna efteråt.

Den här känslan har jag saknat, att träffa kolleger utanför arbetstid, lite släppa loss i både bekant och nytt sällskap som hittills huvudsakligen pratat bara jobb via distansmöten.

Jag hoppas att många andra också kommer att få chansen att uppleva en mer eller mindre traditionell lillajul med sina vänner eller arbetskollegor i år, jag tycker vi alla är värda en liten fest.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter