Förflytta dig till innehållet

Ansvarsfullhet är Finlands styrka

leende kvinna med ljust hår

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Allt fler konsumenter är intresserade av hur produkten eller tjänsten de köper har producerats. Ansvarsfullheten har varit en växande trend redan under en längre tid, och utgör på många håll en central del av den dagliga verksamheten. 

För konsumenterna är det trots det fortfarande svårt att försäkra sig om att de val de gör är ansvarsfulla. I de flesta fall är det även för den mest uppmärksamma konsumenten en utmaning att med säkerhet utreda hur väl till exempel mänskliga rättigheter har beaktats i produktionen av en produkt. Därför är det möjligt för företag att få en konkurrensfördel genom att agera oansvarigt.

Situationen och konkurrensreglerna skulle kunna förtydligas genom lagstiftning om företagsansvar. 

Produktionen på EU-nivå är redan reglerad, till exempel inom utvinningsindustrin och konfliktmineraler. Frankrike har till exempel antagit en lag som kräver att företag under hela sin produktionskedja förhindrar kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöskador. Lagen baseras på FN:s principer gällande företag och mänskliga rättigheter.

Ett liknande lagförslag om företagsansvar borde även läggas fram i Finland. EU-omfattande reglering kan också främjas genom nationella riktlinjer. När det gäller komplexa produktionskedjor kan det vara omöjligt att helt säkerställa företagens ansvarsfullhet. Lagstiftningen kunde dock förutsätta riskkartläggning och åtgärder för att förhindra dem.

Eftersom finländska företag i princip redan agerar rätt ansvarsfullt, skulle lagstiftningen om företagsansvar också vara vår konkurrensfördel på den internationella marknaden. Konsumenten kunde alltid vara säker på att finländska företags produkter är ansvarsfulla, eftersom lagen kräver det. 

Ur affärsmässig synpunkt är det bättre att vara en pionjär inom ett tema, som också vad gäller lönsamheten håller på att bli allt viktigare. Samtidigt skulle man främja de mänskliga rättigheterna runt om i världen. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter