Förflytta dig till innehållet

Ansiktsmask och placebo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Dags för lite populärvetenskap. På tyska der Spegels webbsida intervjuades en psykolog som sa ”Fördelen med masker är att man kan vara betydligt närmare sin medmänniska med mask än om man kunde vara utan”.
Varpå jag kommenterade: ”Om din medmänniska inte tål din tobaksrök, skulle du  kunna vara betydligt närmare henne om du även skulle blåsa ut röken genom ett cigarrettfilter? Hjälper din mask mot grannens tobaksrök?”
Andningsfilter har den egenskapen att de släpper igenom små partiklar men filtrerar stora. De billiga masker som nu säljs, samt hemgjorda tygmasker, kan vara bra då man skrapar båten så att man inte andas in färgflagor. Bättre masker, betecknas FFP1 och FFP2,  används som dammskydd vid smutsigt arbete, vid målning och i hälsovården.
De avskiljer även pollen. Man anger ofta hur stor del av partiklar under storleken 0,6 mikrometer som avskiljs, detta är ett mått på hur effektivt filtret är.
Men både tobaksrök och coronavirus är betydligt mindre såkallade submikrona partiklar, corona mellan 0,08 och 0,16 mikrometer. Det betyder att de går rakt igenom alla masker som är sämre än kirurgisk mask som betecknas FFP3. Köper man privat en sådan mask styckvis koster den kanske 6 euro om sådana för tillfället ens finns till salu, och även den måste bytas genast då andningsluften gjort den fuktig. Och den avskiljer inte heller hundra procent.
Effekten av att bära mask är psykologisk. Man mår bättre då man tror att man kan påverka situationen och att man i alla fall har gjort någonting.
Politikerna vågar inte heller låta bli att rekommendera mask. Samma känsla fick man när man övergick från cigarretten filterlös grön Nortti till röd Nortti med filter. Eller då man började separatinsamla bioavfall.
en coronan smittar även på andra sätt än direkt genom luftburna viruspartiklar. När man nyser och hostar flyger det även ut små vattendroppar, aerosoler, där viruspartiklarna sitter fast. Dessa är tiotals gånger större än viruspartiklarna, men då vattnet snabbt har avdunstat svävar partiklarna iväg på egen hand.
Jag vet inte i vilken utsträckning billiga masker separerar aerosoler, men man anser att maskerna fångar upp en del. I så fall finns dina nysvirus sedan i din mask, som bör slängas omedelbart i en skild plastpåse.
Man får inte heller ta i filterytan med fingrarna. På TV ser man hur slarvigt folk hanterar maskerna. Jag har hört om folk som bara äger ett par masker som de förvarar i fickan och tar på sig på nytt där det är obligatoriskt.
Det är alltså nog motiverat att använda mask i bussar och täta folksamlingar. Men endast om den används på rätt sätt.
 
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

2 kommentarer: “Ansiktsmask och placebo

  1. Siv Granberg skrev

    Det är inte roligt att läsa om motvilja att använda ansiktsmasker. Varför öka på den? Självfallet ger de inte hundraprocentigt skydd men redan ett litet skydd är bättre än inget. Titta efter hur saliven stänker, man behöver inte mikroskop för att se.

  2. Göran Ek skrev

    Väl skrivet. Många tänker inte på att bära och hantera en mask fel är inget annat än falsk säkerhet som i sin tur kan bidra till ökad smittspridning. Inte ens politikerna som själv är för tvång på mask i andra länder följer exempel på hur de skall bäras och hanteras. Vilken mask som helst duger som ”mask” när det är tvång tydligen.
    Sen är det en kostnadsfråga för många och ett potentiellt miljöproblem.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter