Förflytta dig till innehållet

Ännu oklart när riksdagen röstar om EU:s återhämtningsfond – frågan oavgjord i åtta länder

Ännu finns ingen tidsplan för när riksdagen ska rösta om Finland kan godkänna EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro.

Finland är ett av de åtta medlemsländer som i det här skedet inte godkänt paketet, och frågan försvårades märkbart då grundlagsutskottet förra veckan meddelade att paketet måste godkännas med två tredjedelars majoritet i riksdagen.

För tillfället behandlas frågan i riksdagens finansutskott. Från riksdagsinformationen säger man att utskottet nu får arbetsro, och det är omöjligt att uppskatta när utskottets betänkande kan bli klart.

De övriga EU-medlemsländerna som ännu inte godkänt paketet är Estland, Irland, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen och Rumänien.

Samlingspartiet i nyckelroll

Orsaken till att grundlagsutskottet anser att två tredjedelar av riksdagen bör ge sitt stöd för paketet är att paketet enligt utskottet ändrar på EU:s karaktär på ett centralt sätt. Paketet finansieras genom att EU tar lån i alla EU-länders namn, vilket hittills varit förbjudet.

Enligt utskottet har Finland i samband med sitt EU-inträde inte godkänt att unionen agerar på ett dylikt sätt.

Oppositionspartierna Sannfinländarna och Kristdemokraterna har tidigare meddelat att de inte stödjer paketet. Blickarna riktades därför genast mot Samlingspartiet då grundlagsutskottet kom med sitt besked.

Kort därefter meddelade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att partiet kommer att rösta blankt i frågan. Flera samlingspartister har redan meddelat att de kommer att rösta mot paketet, vilket innebär att Finland kan komma att säga nej till hela återhämtningsfonden.

”Katastrof om Finland säger nej”

Från regeringshåll har man kraftigt betonat vikten av att Finland ger grönt ljus för paketet.

Frågan lyftes fram under riksdagens frågetimme i torsdags, och det hettade till i plenisalen då åsikterna mellan opposition och regering gick isär.

Finansminister Matti Vanhanen (C) jämförde Finlands eventuella nej till fonden med en europeisk jordbävning eller en fullständig katastrof.

Vanhanen sade att Finlands nej skulle fälla hela fonden. Dessutom handlar det enligt honom inte enbart om återhämtningsfonden, utan även om EU:s långtidsbudget för de kommande sju åren.

– Det skulle vara en katastrof om EU mitt i denna coronakris skulle stå utan sin budget för de kommande sju åren. Unionen behöver sin budget, sade han.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter